Специалисти работят с 13-годишното дете, което пожела да учи в България и да живее с баба си

Шест дни след като детето е настанено при баба си, съд издава заповед тя да се въздържа от насилие

Рени Петрова 02 февруари 2024 в 10:34 32941 2

Снимка pixabay

С детето, родителите и членовете на разширеното семейство на 13-годишното дете, което пожела да учи в България и да живее с баба си, работят специалисти от социални услуги. Целта е да им окажат необходимата професионална, психологическа и емоционална подкрепа, за да възстановяват хармоничните отношенията в семейството. 

Това става ясно от отговор на Агенцията за социално подпомагане, изпратен до OFFNews, за случая, при който 13-годишно момче пожела да остане да живее с баба си в България, а не с родителите си в Южна Америка. Близки на момчето твърдят, че досега то не е ходило на училище. Майка му обаче отрича.

Казусът нашумя в края на януари след репортаж на БНТ. Тогава близки на момчето разказаха, че то живее в родителите си, българи, в Латинска Америка. Докато гостувало на бабите си у нас, двете семейства на неговите родители решили да задействат процедура по придобиване на попечителство над детето, загрижени заради начина, по който родителите го отглеждат.

Лелята на момчето обясни, че тийнейджърът обикаля Южна Америка, но никъде не остава достатъчно дълго, за да тръгне на училище.

Междувременно майката пристига от Бразилия и иска да прибере сина си обратно. След като не успява да го убеди да тръгне с нея, тя отива с приятел да го вземе от училище. Момчето се съпротивлява и получава силен удар, като е счупена долната му челюст, твърди леля му.

Документи от "Пирогов" потвърждават думите на лелята, но частен медицински център не открива фрактури. Заради противоречивата информация, се налага допълнителна проверка. 

Сега от АСП обясняват, че при желание и на двете страни те имат възможност за срещи и контактите на родителите със сина им не са преустановени.

Заповедта, с която се забранява детето да напуска пределите на страната за шест месеца, е издадена от МВР по предложение на Държавната агенция за закрила на детето. Мярката е временна и с нея се цели защита на сигурността и безопасността на детето.

"През шестте месеца на нейното действие ще се осигури необходимата професионална помощ за детето, неговите родители и членовете на разширеното семейство, с цел да се възстанови балансът и да се постигне съгласие за правата на детето", посочват от Агенцията за социално подпомагане.

След изтичане на срока ще бъде направена оценка на постигнатите резултати от оказаната подкрепа и на база на нея компетентните органи ще преценят дали се налага прилагането на допълнителни мерки в бъдеще и какви да бъдат те.

От отговорите става ясно още, че преди да бъде издадена заповедта от съда детето да остане при баба си по майчина линия, дирекция "Социално подпомагане" е изготвила доклад дали предложеното семейство може да осигури емоционална подкрепа, грижи, сигурна и здравословна среда за детето, както и подходящи жилищни условия.

Не става ясно какъв е срокът за установяване упражнено ли е насилие над детето, но от АСП обясняват, че са предприети мерки, с които да се гарантира спокойна среда за отглеждането на детето и защита на неговите права и интереси. 

За твърденията на лелята на момчето, че то не е посещавало лицензирани училища, Агенцията заявява, че според информация, дадена от майката, детето е посещавало училище от 2017 г. до 2021 г. "АСП не е компетентната институция да поддържа данни относно образователния статус на учениците", пишат оттам.

Става ясно и че преди декември 2023 г. не са постъпвали сигнали, касаещи детето.

Междувременно майката на детето публикува копие от решение на Софийския районен съд, според което бабата се задължава да се въздържа от насилие. Решението е след подадена молба именно от майката на детето. 

Заповедта за настаняване на детето при неговата баба е от 20 януари 2024 г., а решението на съда - от 26-и. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

02.02 2024 в 16:13

Засега четем, че е имало 1 акт на насилие и той е от страна на майката, а не от баба.

Странно ми е, на какво основание Софийския районен съд (по молба на майката) взима решение, съгласно което бабата се задължава да се въздържа от насилие.

Не трябва ли майката да се въздържа от насилие над детето, след описания случай в училище.

22548

1

dolivo

02.02 2024 в 13:01

детето получило удар, така , за подарък

родителите са хипи откачалки, дето алтернативно искат да си възпитават детето все едно е тяхна собственост

щом вече е осъзнато да не иска, трябва да се разберат

трудно е с тийнейджъри, ма да ги размазваш... не са твоя собственост

а то е български гражданин и службите имат право да се намесят за проверка поне, за неговото благоденствие

Да се коригират, "собствениците" на детето
 
X

Да помогнем на украинските деца!