Спасиха 56 зелени площи в Овча купел от застрояване

Председателят на СОС съобщи, че в момента се работи за спасяването на 15 междублокови пространства в "Младост"

OFFNews 20 юли 2023 в 11:23 2693 0

Георги Георгиев и Здравко Здравков

Снимка БГНЕС/архив

Шефът на СОС Георги Георгиев и арх. Здравков при премахването на незаконни павилиони до КАТ

56 имота в зелени площи в столичния район “Овча купел” няма да бъдат застроявани от собствениците им, които са ги предоставили на общината.  

Те ще бъдат компенсирани с имоти в периферията на квартала, където няма да са близо до другите жилищни сгради и са редуцирани до 25%. Това се прави за първи път в страната по приетите поправки през 2020 г., които бяха подготвени от Столична община, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на съвместна пресконференция с главния архитект Здравко Здравков. 

Това са 56 имота с обща площ от 60 декара, където можеха да се строят жилищни сгради със застроена площ на апартаментите над 150 000 кв. м, а сега ще останат зелени пространства и на тях ще се изгражда публична собственост, каквато са поискали гражданите на квартала на проведените 4 обществени обсъждания. Работихме четири години, за да стигнем днес дотук, каза още Георги Георгиев. 

Предвиждаме да има застрояване само и единствено на четири нови детски градини, едно училище, два етажни паркинги, културен дом спортна зала. Останалите са за открити спортни обекти, за детски площадки, като приоритет се дава на зелените площи, за да бъдат запазени те, допълни Георгиев.

Председателят на СОС съобщи, че в момента се работи за спасяването на 15 междублокови пространства в "Младост". 

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че подобни проблеми има в кварталите с комплексно застрояване, което е започнало през 70-е години на миналия век. Вследствие на проведената през 90-е години реституция, в тези квартали се появява конфликт между жителите на кварталите и собствениците на възстановени имотите. „Подходът, който предлагаме всъщност дава решение на задачата да се спре това противопоставяне. Ние даваме възможност ситуацията да бъде трайно подобрена – хората да нямат вече частни имоти пред блоковете си, а частните имоти се изместват по периферията на съответните квартали“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!