Спасяват ретро тролеи, ще стават атракцион в центъра на София

OFFNews Последна промяна на 10 май 2017 в 10:46 5803 1

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ пусна специален сайт посветен на кампания по спасяване на историческите тролейбуси в София – trolleybus.bgtransport.org. Електронната страница дава пълна информация относно кампанията за откупуване, реставрация и пускане в движение на 5 исторически тролейбуси и концепцията за тяхната експлоатация. 

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ стартира през 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски. 

До момента 3 от 5-те тролейбуса вече са съхранени: 2 от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и 1 с дарения събрани от сдружението. В началото на 2017 г. беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от Перник в София, където очаква своето възстановяване. 

Усилията за запазване, реставриране и пускане в експлоатация на движещите се ретро експонати в София продължава със закупуването на останалите 2 тролейбуса – от Чехия и от Канада. 

След откупуването и възстановяването на тролеите се планира пускането на ретро атракционна тролейбусна линия с № 13, която да обикаля целия център на София. Линията ще се движи в празнични дни и ще обслужва както туристите, така и всички граждани, които искат да се докоснат до част от транспортната история на София и България.

Младежите от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ планират до края на 2017 г. да възстановят поне един от тролейбусите, който да се движи по различни поводи из София докато се закупят и ремонтират останалите, но за целта са необходими парични средства. Кампанията за набиране на дарения ще продължи до възстановяване и пускане в експлоатация на всички 5 тролейбуса.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

1

Denis Rizanov

10.05 2017 в 13:45

Какъв е този Окрайненски таралясник на снимката? Това някъде в Куев ли е снимано?