Спаси София предлага нов трамвай № 17

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2022 в 13:15 7354 0

Спаси София предлага нова трамвайна линия по бул. "България", която да се движи успоредно с линия 7 между Борово и пл. "Македония", след което маршрутът да продължава по ул. "Алабин" и бул. "Кн. Мария Луиза" до Централна гара. 

С предложението ни целим подобрение на комфорта за пътуване и намаляване на интервалите за движение по бул. България и покрай НДК. Сегашната линия 7 е втората най-натоварената и използвана линия в София и често трамваите пътуват претъпкани. Това е очаквано, предвид неспиращото застрояване на южните квартали и затова предлагаме още една линия да се движи по бул. България, даваща нови директни връзки с центъра, казва независимият общински съветник Борис Бонев.

От Спаси София казват, че предложението им е основано да данните на ЦГМ, които показват натовареност над допустимата на трамвайните мотриси по линия 7, както и най-добра събираемост от билети в целия град. “В контекста на тежкото състояние на градския транспорт в столицата, предлагаме реорганизация на трамвайния транспорт, така че без допълнителни финансови разходи, едновременно ще се подобри обслужването на пътниците и приходите от карти и билети. Именно затова очакваме управляващите да подкрепят предложението ни и то да бъде въведено при завършването на ремонта на пл. "Македония" в края на февруари.”, обяснява Андрей Зографски от Спаси София, който е и експерт към комисията по транспорт на Столичния общински съвет.

Сред мотивите на градските активисти е създаването на нови директни връзки с градския транспорт между южните квартали, центъра и най-натоварени станции на метрото. “С линия 17 ще можем да пътуваме без прекачвания между гъстонаселени квартали като Гоце Делчев и Стрелбище и метростанциите Сердика и Лъвов мост. Интервалите на движение ще бъдат намалени, а хората ще чакат по-малко по спирките и ще пътуват комфортно в по-малко препълнени трамваи.” - обясняват ползите от Спаси София.

С въвеждането на новата линия 17 се предвижда и реорганизация на част от съществуващите линии с цел оптимизация на разходите и подобряване на връзките. Трамваите от линия 1 ще бъдат зачислени към новата линия 17, а трамвай 6 ще бъде подсилен с още три мотриси, с цел подобряване на обслужването на важни квартали като Иван Вазов, Надежда, Свобода и Обеля. “Нашето предложение взима предвид, както подобряването на условията за пътуване с градския транспорт, така и финансовите аспекти на системата. Вярваме, че всички страни ще спечелят от тези промени, завършва общинският съветник Борис Бонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови