"Спаси София" предлага бул. "Македония" да стане парк (снимки)

OFFNews 30 август 2016 в 14:31 6620 0

Гражданската инициатива "Спаси София" предлага централният софийски площад "Македония" да се превърне в модерно парково пространство, което има поглед както към автомобилите, така и към "зеления" транспорт и пешеходците. 

"Изправени сме пред уникален шанс да преобразим едно голямо и емблематично пространство в столицата и екипът на Спаси София е убеден, че той не трябва да се пропуска!", пишат в сайта си от "Спаси София".

Идеята е бул. "Македония" да се върне към предишната му зелена визия и да се надгради със съвременни материали, урбанистични решения и модерен дизайн.

Според "Спаси София" настоящият проект за бул. "Македония" на Столична община е "далеч от добър": 

"Основният недостатък е, че се запазва съществуващото положение, което нито е работещо, нито следва каквито и да е модерни принципи на градоустройството. По този начин вместо линеен парк, софиянци ще получат огромен паркинг, където ще се паркира в общо четири ленти. Централната част от булеварда, където преминават трамваите ще бъде напълно недостъпна и неизползваема за пешеходците, а основният фокус на реконструкцията – зеленото трамвайно трасе ще остане скрито от погледа.", казват от "Спаси София".

Идеята на гражданската инициатива е за пешеходците да има линеен парк, места за отдих и много зеленина. За автомобилите: уредено паркиране и успокоена улица.

Целия проект на "Спаси София" може да разгледате на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!