Спаси София пита Столична община: Каква боя се използва за пътната маркировка в града?

Пешеходна пътека изчезнала месец след боядисването

OFFNews 20 юли 2023 в 15:25 4108 1

Спаси София

Снимка Спаси София

Пешеходна пътека на столичния бул. "Гоце Делчев", маркирана повторно, е изтрита за по-малко от месец. "Зебрата" е при пазара в Красно село.

Снимки в социалните мрежи провокират Спаси София да попита Столична община каква боя се използва за пътна маркировка в града, съобщиха от организацията. 

На 14 юли за пореден път е положена нова пътна маркировка, но от кадрите става ясно, че работниците използват кутия с неподходяща за маркировки боя. Екипът ни направи проверка и установи, че този модел е подходящ за нанасяне на “стена, бетон”, обясняват от Спаси София.

“Бързото изтриване и снимковия материал пораждат сериозни съмнения за качеството на извършената работа. Опасяваме се, че използваната боя се разрежда, или е заменена с по-евтин, но неподходящ за пътна маркировка модел. Това е добре позната схема на сегашното управление - милиони се усвояват за сметка на качеството, а Общината не контролира. Тук обаче говорим за нещо много по-сериозно - компромис с безопасността на гражданите, което е недопустимо.” - каза общинският съветник Борис Бонев.

Проверката показва, че същият производител има боя, подходяща за нанасяне на пътна маркировка, чиято характеристика се “отличава се с висока износоустойчивост и не потъмнява от автомобилните гуми, дори през летните месеци, когато температурите са доста високи”. “Ако фирмата използваше специалния за пътни маркировки модел, то не би трябвало лентите и пешеходните пътеки да са невидими след по-малко от месец. Затова се обръщам към Столична община с питане - каква боя се използва при полагане на пътната маркировка в града и защо тя изчезва толкова бързо?” - пита Борис Бонев.

Общинският съветник припомня, че некачествената или изцяло липсваща маркировка е дългогодишен проблем в столицата, за който Спаси София многократно е сигнализирала. За съжаление, досега не са взети мерки за решаването му, въпреки че създава опасности и предпоставки за инциденти. “Недопустимо е маркировките да са невидими в целия град, включително и по основни булеварди. На огромна част от улиците, особено в кварталите, маркировка даже не се полага, въпреки че е задължителен елемент от пътната безопасност. На фона на трагичните пътни инциденти със смъртни жертви, които потресоха София, считам липсата на качествена работа от страна на Общината за безотговорна.” - категоричен е Бонев, лидер на Спаси София.

“Повсеместното присвояване на парите на данъкоплатците трябва да спре! Решени сме да сложим край на безконтролните фирми - със строги договори, засилен контрол и политическа воля за налагане на глоби всеки път, когато не се работи в обществен интерес. Пътната безопасност и сигурността на всички участници в движението са последното нещо, с което сме готови да направим компромис.” - каза инж. Кристиян Христов от екипа на Спаси София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

1

Bai Tanas

20.07 2023 в 15:47

боята за пътна настилка е специална
ако се ползва стандартна боя, когато е мокро на тъмно и фарове обикновената боя не отразява светлина към водача заради пречупването на светлината от водния слой. Така става почти невидима.
 
X

Да помогнем на украинските деца!