Спаси София кани на протест в Младост срещу презастрояването

OFFNews 28 септември 2022 в 08:46 2137 0

Младост

Снимка Спаси София

Спаси София организира протест утре

Градското движение Спаси София кани всички столичани на протест срещу презастрояването и за опазването на зелените площи и парковете в София, съобщиха от организацията. 

Протестът ще се проведе утре в 18:00 ч. пред сградата на Община Младост.  

“Призоваваме всички софиянци да се включат в общата ни битка, тъй като проблемът не касае само Младост, а го има във всички големи квартали – Люлин, Овча купел, Левски, Манастирски ливади и т.н. Безразборното строителство продължава да задушава кварталите, да разрушава зелените площи, да задълбочава проблемите с липсващите места в детските градини и паркинги, обяснява Христо Илиев от организация на Спаси София в Младост.

“Заради алчното презастрояване, все по-трудно и лошо се живее както в Младост, така и в цяла София. Само в Младост, който от години се презастроява, се планират десетки нови сгради върху зелени площи и в междублокови пространства. Рекордьор е планираният строеж на 70-метров мастодонт при метростанция Балан, при това на общински терен. Това е недопустимо нанасяне на трайна вреда на градската среда в София, която не може да бъде поправена.”, твърдят от Спаси София.

Според организацията, особено голям проблем е готвеното строителство и в Източен парк, който от десетилетия е планиран да бъде белият дроб на Младост и Горубляне. Заради тоталната абдикация на Столичната община, имотите не са отчуждени и сега собствениците претендират да строят на земята си, която е предвидена за парк. “Това означава огромен нов квартал да бъде добавен към вече издъхващата инфраструктура на Младост и завинаги да се сбогуваме с възможността там да бъде изграден зелен парк и място за отдих и спорт.”, пишат още градските активисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата