Спаси София иска приоритетно ремонт на тротоари

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2018 в 13:20 1697 0

Гражданската организация Спаси София предлага Столична община да стартира програма за ремонт на тротоарите в столицата, като за целта отдели 25 млн. лева за 2018 г. Идеята е да се ремонтират около 238 км тротоари на година. 

Тези пари следва да бъдат разпределени между 24-те столични района в зависимост от нуждите им, но всеки да разполага с не по-малко от 500 хил. лв., обясняват от Спаси София и допълват, че парите следва да бъдат инвестирани приоритетно за тротоарите в най-лошо състояние, както и за тези с интензивен пешеходен трафик, осигуряващи безопасни и непрекъснати пешеходни маршрути - водещите към метростанции, спирки на градския транспорт, институции, училища, пазари и т.н. 

Общата дължина на уличната мрежа на София е около 3400 км и подобна, или по-амбициозна програма би могла да гарантира пълно обновление на тротоарните настилки за около 25 години, пресмятат от организацията. В сметката им обаче не се включват пешеходните връзки, намиращи се извън улиците: пътеките през междублоковите пространства, парковите алеи и много други, за които според тях трябва да се търсят други решения.

Очакваме представителите на Столичната община да подходят изключително сериозно към темата за опасните тротоари на София, изтъкват активистите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови