Спаси София и главният архитект канят на Urbathon Fest

OFFNews 10 юни 2020 в 09:53 1950 0

Спаси София организира първия уличен фестивал Urbathon Fest, по време на който гражданите ще имат възможност да дадат своите идеи и предложения по архитектурните проекти, разработени за новия площад в центъра на София. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юни на ул. „Искър“ №1, зад Централната баня, съобщиха от организацията. 

Пространството, което предстои да бъде преобразено, е площадът пред Направление „Архитектура и градоустройство“, което в момента е паркинг. 

В края на февруари, Спаси София и главният архитект Здравко Здравков, организираха първия Urbathon – двудневната състезателна работилница, на която млади специалисти разработиха конкретни предложения за облагородяване на това красиво, но занемарено площадче. Над 35 млади архитекти, урбанисти, дизайнери и артисти участваха в работилницата, като журито, оглавено от главния архитект на София, избра двата най-отличаващи се проекта, които да бъдат разработени и реализирани. По време на предстоящия уличен фестивал, архитектурните екипи ще представят двата проекта, като целта е да се чуят мненията на гражданите и живущите и те да бъдат отразени във финалните подобрения, които предстои да се реализират.

Освен представянето и дискусията на проектите, от Спаси София са подготвили и разнообразна културна и развлекателна програма - секънд-хенд базар, безплатна обиколка на забележителностите в квартала, разнообразни храни и напитки, както и лятна кинопрожекция на открито.  

„Благодаря на арх. Здравков, че се съгласи ведомственият паркинг на НАГ да бъде превърнат в красиво пространство за хората, както и за съдействието, при реализацията на идеята. Убеден съм, че когато представителите на Общината, гражданите и младите архитекти обединим усилия, можем да получим страхотен резултат. С нетърпение очаквам тази интервенция да се реализира, и вярвам, че ще им допадне на столичани.“ – завършва Борис Бонев от Спаси София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови