Спасени български мечета заминават за реадаптация в Гърция

OFFNews 08 май 2018 в 14:43 2638 1

Министерство на околната среда и водите даде разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на яз. "Доспат", да заминат за реадаптация в гръцкия център "Арктурус". Мечетата, които са на възраст около 3 месеца, бяха открити на 21 април край село Барутин, община Доспат.

Те бяха настанени в Парка за танцуващи мечки "Белица" след спасителна акция, проведена от РИОСВ – Смолян и фондация "Четири лапи". Организирано беше издирване на майката, бяха поставени фотокапани, екипи на РИСОВ – Смолян обхождаха регулярно района, но майката на мечетата не беше открита, съобщиха от МОСВ.

С цел осигуряване на условия за реадаптация на мечетата и последващото им връщане в природата, бяха осъществени контакти с гръцкото министерство на екологията и гръцкия център "Арктурус", който има опит в реадаптацията на кафяви мечки.

Днес беше потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация "Четири лапи", които до момента полагат грижи за животните. Очаква се след провеждане на адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата.

"Арктурус" е център, превърнал се в приемен дом на животни с подобна като на нашите мечета съдба.

АФП също разказа за мястото, като един от главните герои е мечокът Патрик - 3-годишен и без майка още от бебе, открит близо до албанско-гръцката граница. Патрик е бил освободен, след като навършил година, но сам се е върнал обратно месец по-късно.

Подобна е съдбата и на други животни, не само мечки. В "Арктурус" спасяват и вълци. Очакват се скоро в центъра да пристигнат седем вълка от Италия, с което броят на този вид диви животни ще се удвои.

Работата на центъра е ценена силно в Гърция, но и в цяла Европа, където ги познават. Наскоро "Арктурус" получи дарение от половин милион евро от фондацията "Ставрос Ниархос" - създателите на Националната опера и библиотека в Атина.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

08.05 2018 в 21:24

Тежко и горко на тази държава,
на която първо и отнеха Независимостта
след това Достойнството, многовековното Културно
наследство, Икономиката, Образованието, Медицинските грижи
за нейните граждани, Болшинството от специалистите и
младите ни хора заминали на Запад, демографията
и надеждата ни за по-добър живот:
A сега и малкото останали живи твари по българските ни гори,
поля и планини . . .