СПА-туризъм vs. мина за волфрам във Велинград

Станишев подписал да има мина там, ГЕРБ никога не я били искали

OFFNews 05 септември 2017 в 11:44 1967 0

Снимка velingrad.com

"Ще положим максимални усилия да не бъде открита мина за волфрам във Велинград" - беше категоричен зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

За целта ще се използват само законови средства. Цветанов уточни, че концесията за мина за волфрам в столицата на СПА - туризма е подписана 9 дни преди разпускането на кабинета на Сергей Станишев. "До 2015 г. тази тема беше табу и общината нямаше интерес да се говори. Преди година и половина имахме среща там - хората са категорични, че не искат да има мина там", обясни Цветанов. 

На въпрос дали енергийният министър Теменужка Петкова е казвала, че волфрамовата концесия край Велинград трябва да се осъществи, Цветанов каза, че не знае какви са й точните думи, но беше категоричен, че ГЕРБ никога не са искали мината да бъде реализирана. "Още миналата година заявихме категорично, че ще направим възможно това да не се реализира. Няма да позволим 42 хиляди жители да пострадат и да напуснат родните си места, както заплашват голяма част от тях", заяви Цветанов. 

Цветанов все пак не пожела да уточни на кого е мината и каза, че не това има значение, а да се запазят Родопите и да не се допусне мина във Велинград. 

Вчера в града се състоя протест срещу откриването на мината, над 300 граждани с плакати срещу рудодобива обградиха общината. Той наложи спешно на място да пристигне министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

Рудникът трябва да се намира на 18 километра от Велинград в местността „Грънчарица“. Кметът на града Костадин Коев обаче добави, че на концесионната територия се намира водоизточникът, който се захранва с питейна вода голяма част от жителите му. Това предизвика министър Нено Димов да разпореди да бъде направена оценка на риска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови