Созопол изпрати Божидар Димитров в последния му път

OFFNews - Бургас 01 август 2018 в 14:58 4454 0

Десетки роднини, приятели и съграждани на Божидар Димитров го изпратиха за последно днес. Част от праха на учения бе разпръсната в морето до остров Свети Иван.

Уникален българин, страхотен разказвач на истории, човек, който направи много за българската история и за Созопол в частност. Това са думите на хората, били близко до него в морския град. А той беше близко до нас, разказват те.

Археологът Димитър Недев подчерта, че продължават неговото дело. Именно до острова, свързан с едни от големите открития на Божидар Димитров:

„Археологическите дейности на Свети Иван продължават, макар и не толкова интензивно, след отшумялата сензация с мощите на светеца. Но за Божидар беше по-важно да бъдат запазени старините в техния оригинал, в тяхното великолепие – каквито са достигнали до нас. И това беше последната му цел, по отношение на този природен и археологически паметник“

А неговите съученици и съседи го помнят просто като добър човек:

„Нямаше лоши мисли…Много, много добър, като приятел и всичко…
… И винаги отдаден на хората. Много хора са идвали, когато са на почивка в Созопол, само и само да им разкаже нещо от историята – и за България, и македонци са идвали… На никого нищо не е отказал…“

Кметът на Созопол има не една и две истории, свързани с Божидар Димитров. Едната от тях е емблематична – за „откриването“ на Ноевия ковчег през 2001 г., когато Рейзи е заместник – кмет:

Аз съм на лов, той ми звъни и вика: Къде си? Викам: В гората. Моля ти се, вика, прати ми един трактор, че изкарахме една голяма лодка – еднодръвка от морето. Изпрати, да я изкараме от кораба и да я сложим в музея. Пратих аз, изкараха лодката, закараха я в музея… Ще даваме интервю. И сме ги събрали всичките журналисти и Божко само вика: Днеска открихме тука Ноевия ковчег. И аз само го гледам, той вика: Да, кмете, Ноевият ковчег. Същото лято, над 1 млн. туристи минаха през музея, да видят Ноевия ковчег“, разказва Рейзи.

Божидар Димитров ще се казва и Археологическия музей в града, решиха днес общинските съветници. Улица в стария Созопол също бе кръстена на негово име.

Друга част от праха на Божидар Димитров ще бъде пръсната в Македония, а останалата ще бъде положена в гроба на майка му в Созопол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови