Археологическият музей в Созопол ще носи името на Божидар Димитров

OFFNews 30 юли 2018 в 12:24 2758 0

Очаква се на 1 август общинският съвет в Созопол да реши Археологическият музей в града да носи името на Божидар Димитров. Улица в града също ще бъде кръстена на него.

Докладната за именуването на Археологическия музей е по предложение на директора на Общински Културен институт „Музеен център“- Созопол Димитър Недев, а кметът на града Панайот Рейзи иска и улица в Стария град на Созопол да бъде кръстена на Божидар Димитров. Предложената улица свързва ул.„Аполония“ и ул.„Кирил и Методий“ и на нея се намира музея „Старинен Созопол“ - бивща данъчна служба.

На 1 август 2018 г. ще бъде изпълнена и последната воля на дългогодишния директор на Националния исторически музей - част от праха му да бъде разпръснат над Созополския залив. Тогава от пристанището на Созопол ще отплава кораб, с който близки, приятели и съграждани на Божидар Димитров ще вземат участие в ритуала по разпръсване на праха му в близост до остров св. Иван. 

Част от праха Димитров беше разпръсната в Македония. Останалата част от праха му ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови