Социологът Васил Тончев: Лотарийните игри са се превърнали в социален отдушник

OFFNews 30 май 2018 в 21:50 4774 1

Снимка Pexels.com

Лотарийните игри са се превърнали в един социален отдушник. Такова мнение изрази пред БНР директорът на агенция "Сова Харис" Васил Тончев. 

Проучване на агенцията по поръчка на Института за модерна политика показва, че въпросът за разпространението и регулацията на лотарийните игри не е централен за общественото мнение.

Според проучването една трета от анкетираните не могат да преценят дали рекламите на лотарийни игри трябва да бъдат забранени, докато 19% изразяват мнение, че те трябва да се забранят. 

На въпрос защо това е така Тончев отговори: "Защото нямат отношение към въпроса. Все пак някъде около 55% от хората, става дума за пълнолетните граждани, играят в лотарийните игри. Останалите около 45% - някои не са заинтересовани от въпроса, но нормално е една трета да не проявяват активност или пряко отношение. Така или иначе това е един значителен процент на хората, които се отнасят положително към лотарийните игри".

"Като цяло можем да кажем, че лотарийните игри са се превърнали в един социален отдушник. Два фактора се преплитат. Единият е надеждата да си решиш финансовите въпроси по този лесен начин, а другият е забавата, което има от самата игра, поражда надежда и разчупва ежедневието на хората", коментира той.

32% от анкетираните посочват, че виждат в лотарийните игри възможност да решат финансовите си проблеми. В проучването обаче се казва, че основата част от участниците в тези игри са хора със средни доходи между 400 и 1000 лева месечно.

На въпрос не е ли по-логично хората с по-ниски доходи да участват по-често в такива игри Тончев отговори: "Може би пък на най-бедните хора участието в такъв тип игри да е прекален лукс, може да не е по силите на финансовите им възможности. Също така и хората с най-високи доходи, над 1000 лева, също не проявяват особен интерес, но трябва да кажем, че има и по-друг тип игри, по-твърд хазарт, може би пък по-богатите, ако имат отношение към темата, се включват там. При много по-луксозни условия".

На въпрос за предложенията за промени в регулацията на хазартните игри директорът на "Сова Харис" посочи, че според него в България има една доста добра регулация, която е на базата на последния закон, приет преди 6-7 години.

"Първият анонс беше стряскащ - 500 млн., които не подлежат на данъци, но се оказа, че въобще не е така. Данъкът, който е 15% върху оборота, а не върху печалбата, пренесен върху печалбата, е всъщност 75%. Това са едни много тежки условия. Само в четири страни в Европа има по-висок данък", коментира Васил Тончев. 

"Регулациите трябва да са строги, необходим е дебат в обществото. Но приходите в държавната хазна са значителни - 140 млн. лева на година", каза той и допълни, че трябва да се направят добри сметки, които да се изнесат пред обществото. 

"Това е един сериозен бизнес, който добре трябва да бъде огледан от държавата и в момента мисля, че добре си е свършила работата в това отношение. Трябва да има по-добри регулации. В праймтайма да има някакви ограничения, да не става натрапчиво за обществото", каза още Тончев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

1

XR4

31.05 2018 в 00:35

Я! Дебилите не били 80%, а само 32. Има напредък!

"...основата част от участниците в тези игри са хора със средни доходи между 400 и 1000 лева месечно..."
Естествено.Те прошляците са прошляци, защото са ...прошляци.