Сопот пред фалит, взимат и бюрото на кмета

OFFNews 12 май 2015 в 12:59 2786 0

Снимка БГНЕС/ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА

Преди час в сградата на община Сопот трябваше да започне търг за продажбата на общинско имущество. До насрочването на процедурата се стигна заради дълговете й към фирмата-изпълнител на проекта от преди 5 години за изграждане на пречиствателната станция.

Около 50 жители на Сопот се събраха пред сградата на общината, за да блокират изнасянето на вещи, съобщава БНР. 

В списъка с имущество на община Сопот влизат компютри, бюра и столове, които трябва да бъдат разпродадени.

Кметът Веселин Личев заяви, че са преведени 50 хиляди лева, които да удовлетворят поне частично финансовите претенции на фирмата, построила пречиствателната станция. Частният съдебен изпълнител Мариана Обретенова потвърди, че средствата са постъпили, но беше категорична, че те са недостатъчни. В момента двамата разговарят в ритуалния дом на Сопот, където се прехвърлиха заради блокираните от протестиращите входове на общината.

Председателят на инициативния комитет за протеста Манол Атанасов припомни, че жителите на Сопот не са съгласни с наложената от държавата финансова корекция в размер на 25 процента от стойността на проекта. По думите му дълговете, заедно с лихвите, в края на миналата година надхвърлят 6 млн. лева, а това е непосилно бреме за общината. Той допълни и че контролните органи по оперативната програма "Околна среда" са допуснали грешка, която трябва да коригират.

Атанасов припомни, че в началото на декември 2014 г. по същата причина жителите на общината блокираха подбалканския път в опит да спрат продажбата на 18 общински жилища. Тогава кризата беше решена след намесата на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който разпореди ВМЗ "Сопот" да погаси част от дълговете си към общината, а тя от своя страна да изплати част от дължимото към фирмата. Междувременно по същата схема вече беше продаден хлебозаводът в Сопот, както и част от общинския поземлен фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови