Софийският университет вече няма да има Факултет по начална и предучилищна педагогика

Александра Маркарян 02 август 2018 в 13:04 15816 0

Софийският университет повече няма да има Факултет по начална и предучилищна педагогика. Той ще се преобразува във Факултет по науки за образованието и изкуството след приемането на постановление на Министерския съвет, публикувано за обсъждане.

Сега СУ има два педагогически факултета - Факултет по педагогика и Факултет по начална и предучилищна педагогика.

Предложението за промяната е направено след положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

Сегашното име на факултета не отразява професионалната квалификация на получилите образованието си там, а и акцентът върху началната и предучилищната педагогика създава неточната представа, че във факултета се обучават изключително бъдещи учители за нуждите на предучилищното и началното училищно образование, се казва в мотивите.

Факултетът е създаден през 1983 г. като Факултет за подготовка на детски и начални учители, в който се обучават студенти по три специалности - "Предучилищна педагогика", "Начална педагогика" и "Дефектология". През 1988 г. той е преименуван на Факултет по начална и предучилищна педагогика.

Роенето на специалности, характерно за всички университети през последните 20 години, обаче превръща името в не особено адекватно. Във факултета вече се преподава по 4 професионални направления: "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Изобразително изкуство" и "Музикално и танцово изкуство", в 12 бакалавърски специалности, 42 магистърски и 17 докторски програми.

Обучението по всички тях ще продължи както досега след преобразуването.

Във факултета работят 83 преподаватели на основен трудов договор - 28 професори, 24 доценти, 14 главни асистенти и 17 асистенти. Негов декан е проф. Божидар Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews