Софийският университет празнува 130-годишнината си

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2018 в 09:17 2007 0

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва своята 130-та годишнина. 

В 17.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ ще започне тържествено събрание, последвано от концерт, посветени на 130-годишнината от основаването на Софийския университет и от началото на висшето образование в България.

Гост на тържественото събрание ще бъде президентът Румен Радев. По време на тържественото събрание предишните ректори акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев ще бъдат удостоени с почетното звание „Академикус емеритус“ на Софийския университет.

Ще бъде връчена и Голямата награда за литература на Софийския университет за 2018 г. Лауреатът на наградата, която най-старият университет връчва веднъж на две години от 1999 година насам, е проф. Кирил Топалов.

В тържествения концерт ще участват хоровите състави на Националната гимназия за древни езици и култури, симфоничен квартет „Филхармоника“, биг бендът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, танцов състав „Аура“ при Народно читалище „Аура 1929“ и квартет към фолклорна формация „Мелодия“ при Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1924“.

По-рано през деня, в 11.45 часа, в Централното фоайе на Ректората ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови