Софийска вода: НАП ни глобява, когато не начисляваме лихви

OFFNews 24 март 2014 в 19:38 1607 0

Софийска вода

В миналото „Софийска вода” е санкционирана от органите на Националната агенция по приходите заради неначисляването на лихви за забавяне върху просрочени сметки, независимo дали те са формирани по прогнозно потребление или при изравнителен отчет.

Това се казва в съобщение на компанията, разпространено до медиите. По-рано днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че "Софийска вода" злоупотребява с господстващо положение на пазара.

Причината е, че концесионерът начислява на лихви за служебно начислявани задължения.

Според твърденията на КЗК доставчикът начислява лихви за закъснение на плащането и върху фактурираните прогнозни количества вода, а не само върху стойността на реално потребеното, което се изчислява веднъж на три месеца, след действителен отчет на водомерите.

„Общите условия на дружеството са изготвени в съответствие с посочения нормативен акт и са одобрени от компетентния орган – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране”, се казва още в съобщението на "Софийска вода".

След получаването на Определението на КЗК дружеството "ще се запознае с мотивите, изложени в него и ще предприеме последващи процедурни действия, съгласно предвиденото в закона".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови