София в подкрепа на „Шарли Ебдо” (галерия)

ОFFNews 08 януари 2015 в 17:12 15666 20

София в подкрепа на „Шарли Ебдо”.

Снимка Сергей Антонов

София в подкрепа на „Шарли Ебдо”.

Днес пред Френския културен институт в София се проведе демонстрация в подкрепа на сатиричното списание „Шарли Ебдо”, което стана жертва на ислямска терористична атака на 7 януари.

Хронология на събитията: 

18:00 часа: В началния час, обявен за демонстрацията, на площад Славейков има не повече от 40 човека и петима полицаи. Демонстрантите поставят цветя и свещи под табелата на Френския културен институт. 

18:05 часа: Броят на хората, дошли да почетат паметта на загиналите, постоянно нараства. Към момента на площада има около 50 човека, сред които журналисти, културни дейци и франкофони. На стената на института е поставена и снимка, на която пише Je suis Charlie. Надписът е на няколко езика - руски, арабски, френски и други. На демонстрантите се раздават листове, формат А4, на които също има Je suis Charlie. 

18:20 часа: Голяма част от демонстрантите се разотиват. Дори случайно преминаващи хора обаче поставят цветя и свещи в знак на уважение към паметта на загиналите. 

"Много българи засвидетелстваха спонтанно своя потрес от терористичните актове, извършени в Париж срещу редакцията на един свободен вестник, като изпратиха съболезнователни съобщения, обадиха се по телефона, дойдоха в посолството, за да положат цветя и свещи още в сряда, на 7 януари", пише френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

Всеки желаещ да почете паметта на загиналите може да дойде в петък, 9 януари, от 18:00 часа пред посолството на Франция на ул. "Оборище" 27-29.

Вчера над 100 000 души се събраха в различни градове на Франция след атаката в Париж, за да отдадат почит на загиналите при нападението срещу редакцията на сатиричното издание „Шарли Ебдо” в Париж.

По време на трагедията загинаха 12 души, сред които 2 полицаи и 4 известни карикатуристи, един от тях и издател на сатиричното издание.

Хората се събраха благодарение на социалните мрежи, използвайки хаштага #CharlieHebdo.

Демонстрациите са част от кампанията под надслов "Аз съм Шарли", която към момента е събрала над 220 000 последователи във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика