София строи жилища от семеен тип за деца с увреждания

OFFNews 24 октомври 2013 в 13:02 3341 0

През февруари 2014 г. в столицата трябва да заработят 13 нови центъра от семеен тип и три защитени жилища, където ще бъдат настанени общо 206 деца с умствени и физически увреждания.

Проектът за изграждането на новите къщи на обща стойност близо 10 млн. лв., отпуснати по Оперативна програма "Регионално развитие", беше представен днес от зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова, ръководителят на проекта Емилия Желева и Мина Владимирова, директор на Дирекция "Социални дейности" в общината.

Във всеки от центровете от семеен тип ще бъдат настанени по 14 деца с увреждания. Къщите ще бъдат обзаведени и оборудвани с всичко необходимо според специалните нужди на децата. Домовете от защитен тип пък са с капацитет за 8 деца.

Строежът на новите сгради, които са разположени в 8 столични района, вече е започнал и се очаква да приключи в срок. По два центъра от семеен тип ще има в районите "Красна поляна", "Овча купел", "Надежда", "Подуяне", "Сердика" и един във "Връбница". Защитените жилища ще бъдат в районите "Искър" и "Овча купел".

Домовете са разположени на комуникативни места, в близост до детски градини и училища, като целта е децата да растат в нормална среда и да се интегрират в обществото от малки, обясни Мина Владимирова. Самите къщи са обзаведени със същата идея - децата ще могат да си приготвят сами закуска в кухнята и да извършват всички онези дейности, които трябва един човек да може, вместо на 18, когато напускат дома, да са неспособни да се грижат за себе си.

Децата трябва да се чувстват обгрижвани, но не повече или по-малко отколкото в едно семейство, коментира Мина Владимирова.

Децата, които ще бъдат настанени там, са предимно от софийските социални домове "Дъга", "Асен Златарев" и "Иван Рилски", но ще има деца и от домове извън София, които са родени в столицата.

Целта е да са по-близо до биологичните си родители, защото най-доброто за тях би била реинтеграцията в собственото им семейство, а за това трябва да се създадат условия, обясни Владимирова.

Домът за деца с умствени увреждания "Дъга" в Горна баня ще бъде първият, който ще бъде затворен, след като се изведат около 50-те му възпитаници. Амбицията е скоро след това - през 2014 и 2015 г. да се затворят и другите два дома.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови