София стана световна столица на спорта, бори се за зелена

OFFNews 03 септември 2021 в 14:46 2045 0

София получи титлата "Световна столица на спорта" за 2024 г. Отличието се присъжда благодарение на мащабната и активна дейност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с нея бяха и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, българският алпинист Дойчин Боянов, Анатоли Илиев и Дамян Диков – зам.-председател и изпълнителен директор на Фондация "София – европейска столица на спорта".

Присъждането на титлата на българската столица обявиха от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта. София е избрана за иновативността и добрите практики, въведени като "Европейска столица на спорта".

През последните години София разви активна дейност в сферата на спорта с над 100 основни събития годишно. Столицата получи през 2014 г. номинацията „Европейска столица на спорта 2018“ и благодарение на успешните си резултати бе удостоена с тази титла за постоянно.

През 2021 г. столицата е домакин на 10 световни и европейски първенства и турнири, а събитията в спортната ни годишна програма са 109, каза още кметът. 

Столична община инвестира в развитието на спорта за всички възрасти. Подкрепя със специално създадена програма спортните клубове и детско-юношеския спорт. Спортните клубове са местата, където се откриват и създават бъдещите шампиони, каза Фандъкова. Тази година са подкрепени 140 спортни клуба.

Изпълнява се специална програма в планината Витоша заедно с Природен парк „Витоша“, като тази година Столична община инвестира около 200 хил. лева. София увлече и 10 български градове, които получиха престижния приз „Европейски град на спорта“, посочи Анатолий Илиев.

Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата. Той представи направеното през последната година за създаване на по-добри условия за туристите в планината и любителите на планинското колоездене. 

София е първият град от Югоизточна Европа, който става финалист в престижния конкурс Зелена столица на Европа, организиран ежегодно по инициатива на Европейската комисия. В надпреварата за носител на титлата през 2023 г. взеха участие 16 града, като София бе класирана на второ място на финал заедно с Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингбори (Швеция).

Финалът на състезанието ще се състои на 9 септември в град Лахти, Финландия – носител на титлата Зелена столица на Европа за тази година. На финала София трябва да направи видео представяне на града и презентация на своите планове за следващите две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови