София ще има своя здравна карта до два месеца

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2014 в 10:20 2541 2

Ген. Стоян Тонев
Ген. Стоян Тонев

До два месеца в София ще има здравна карта. Предимството на столичното здравеопазване е, че макар и не напълно е съхранило кадрите.

Това обещава в интервю за "24 часа" генерал Стоян Тонев, бивш шеф на ВМА и предложен от Йорданка Фандъкова за зам.-кмет на столицата по здравеопазването.

"Общинското здравеопазване е умален модел на цялостното здравеопазване. Разликата между България и по-богатия свят като Европа, Америка, Китай и Япония обаче е, че има ясно разганичение на комерсиални и некомерсиални болници", каза той.

"Гледайки мащаба обаче, софийското общинско здравеопазване е 25% от националното. Ако добавим ведомствените и частните болници, става 65%", добавя генерал Тонев.

Бившият директор на ВМА смята, че са развити някои добри черти, а други са започнали да се разграждат и това вреди на общото здравеопазване. Системата включва 9 различни болници - 5 многопрофилни и 4 специализирани, 45 поликлиники, в които са 93% от джипитата, яслите, здравните кабинети в училищата и 5 спешни кабинета.

"Не може да се направи ясно разграничение между общинско и държавно здравеопазване, защото са свързани особено в болничната помощ. Когато дойде предложението за работа в общината, един колега се пошегува:"Първа, втора, трета, четвърта, пета градска болница и сега ВМА – шеста", заяви генерал Тонев.

Той е убеден, че частните болници имат място в здравната система. "Но ги направихме напълно независими от правилата. Най-важното е, че те трябва да поемат ангажимент към общественото здравеопазване. Говоря за спешността и конкретните задачи при екстремни случаи - епидемии и големи катастрофи", заяви генерал Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!