София ще е домакин на най-голямата политическа ЛГБТИ конференция в Европа през 2020 г.

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2018 в 13:17 5413 4

Активисти от фондациите ГЛАС, Билитис и Младежката ЛГБТ организация Действие.

София ще е домакин на най-големия политически ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора) форум в Европа през 2020 година.

Столицата ни ще приеме за втори път домакинството на годишната конференция на ИЛГА-Европа. За пръв път тя се е провела у нас през 2006 г.

"Изключително сме развълнувани от възможността да домакинстваме събитие от такава важност и такъв мащаб. Конференцията събира над 500 делегати от цяла Европа и служи като платформа за вземане на решения за бъдещето на ЛГБТИ движението на нашия континент. Различните държави в Европа съществуват в много различни реалности и точно затова смятаме, че е истински важно гласът на страните от Източна Европа и Балканите да бъде чут", споделят организаторите.

Кандидатурата на София е издигната от фондациите ГЛАС, Билитис и Младежката ЛГБТ организация Действие. През април тази година същите три организации откриха Rainbow Hub - първият общностен ЛГБТИ център в България. Освен това, в сътрудничество с Българския хелзинкски комитет, Куиър отряд и индивидиуални активисти, трите организации стоят в основата на София Прайд.

„ИЛГА – Европа” е международна неправителствена организация, работеща за равенство в правата на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора (ЛГБТИ) в Европа. Организацията работи с Европейския съюз, Съвета на Европа, Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа по отношение спазването на човешките права на ЛГБТИ хората и в частност, правото им на убежище, защита от престъпленията от омраза и словото на омраза, образование, право на работа, право на семейство, правото на свобода на сдружаване, събиране и изразяване, правото на здравна помощ, разпознаване на правния пол и пр.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

4

SC

31.10 2018 в 19:31

Защита, образование, работа, съжителство (с или без брак) - хубаво, не ми пречат. Ама ей те тая химера „разпознаване на правния пол“ ми е много интересна. Кой е тоя „правен пол“ и къде се намира (освен в главата на собственика си, де)? Длъжен ли съм да възприемам някой „нестандартен/на“ за това, което той/тя/то/зи се възприема? Не е ли нарушение на собствените ми права и свобода на изразяване, ако бъда принуден да се обръщам към... нещото по начина по който то иска, а не по начина, по който аз го виждам?
Някой ден тази войнстваща политкоректност ще се сгромоляса. Ама от по-високо боли повече. Нужно ли е да стигаме до там?

22015

3

Стефан

30.10 2018 в 21:00

Хи-хи! То, до 20-а я камилата, я камиларя ...

7730

2

Батко

30.10 2018 в 16:54

Eдна чудесна инициатива, която ще увенчае края на този Европейски съюз! Разбира се, в София активистите от цял свят ще се чувстват сигурни и защитени, а почти сигурно и сексуално уважени. Единственото ми опасение е свързано с това дали у нас има достатъчно много лесбийки, но си мисля, че чуждестранните лица няма да усетят разлика при задоволяването на нагона им. Дано и Урумов участва в традиционното си амплоа на проституиращ.

7699

1

Комита

30.10 2018 в 15:32

после що разправят, че политиците били педераси... :D