София празнува 145 години от освобождението си

OFFNews 04 януари 2023 в 07:38 1622 2

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

Има много, за което да благодарим, заяви кметът Фандъкова

145 години от освобождението на София се честват днес. От 10.00 ч. в митрополитския храм „Света Неделя“ ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите воини.

В днешния ден изразяваме нашето признание към всички войски, които оставят костите си по нашите полета за освобождението на града и на българските опълченци. А също така благодарим и на чуждите консули, благодарение на които нашият град остава спасен, не бива опожарен, както са предварителните планове на войските, които напускат града. Има много за какво да благодарим, да бъдем признателни, да предаваме на нашите деца тази признателност, заявявя кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. 

От 11.00 ч. до 13.00 ч. ще бъдат разположени почетни часови от Националната гвардейска част пред Паметника на българските опълченци. В Галерия на открито в Градската градина ще бъде представена изложбата „Една млада столица пътува по света“ с най-интересните литографски картички на София от последните години на XIX век, подбрани от колекцията на сайта stara-sofia.com.

Софийската градска художествена галерия и Регионалният исторически музей ще работят с безплатен вход за посетителите.

Председателят на БСП - София Иван Таков, членове на Изпълнителното бюро на Градската организация, народни представители и общински съветници от БСП ще вземат участие в честванията по случай 145 години от Освобождението на София.

Таков и представители на ръководството на столичните социалисти ще поднесат венци и цветя в знак на признателност пред Паметника на "Цар Освободител".

Таков ще произнесе слово на официалното честване пред Паметника на българските опълченци, след това ще бъдат поднесени венци и цветя, съобщиха от БСП-София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

04.01 2023 в 10:34

ПРАЗНИК ЗА СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ ЕДВА ТОГАВА,КОГАТО СЕ ОСВОБОДИ ОТ ДАСКАЛИЦАТА ПО РУСКИ ОТ САМОКОВ...
...НАЗНАЧЕНА ОТ БАНКЯ

1000

1

pdm35561

04.01 2023 в 09:17

Какви са тия анонимни войски?Едните освобождават,другите искат да палят София.Нищо не разбрах.
 
X

Да помогнем на украинските деца!