София Прайд се провежда днес - чака топзвездите Галена и Нета от Израел

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2019 в 07:16 9593 1

Снимка София Прайд

Шествието за защита на правата на ЛГБТ обществото София Прайд ще се проведе днес в столицата.

Парадът започва в 16 ч пред Паметника на съветската армия в Княжеската градина с музикална програма, а в 19:30 ще тръгне и самото шествие. У нас събитието се провежда за дванадесета поредна година, като обикновено е съпътствано и от контрадемонстрация. Такава се очаква и днес.

Тазгодишното мото на парада е "Не давай власт на омразата!"

"Слагайте короните, перуките, броката, токчетата, кубинките, кецовете и каквото друго намерите за добре и елате да станете част от многохилядното шествие от хора, които споделят обща идея и кауза — че да бъдеш лесбийка, гей, би, транс, интерсекс, куиър, хетеро, асексуален, пансексуален, джендъркуиър или каквато и да е друга идентичност, е неотделима част от теб, която трябва да бъде прегърната, защото многообразието е прекрасно! Не забравяйте да вземете със себе си гаджето, мама, татко, кучето и всеки друг, който ви обича и подкрепя!", призовават организаторите.

Прайдът издига политически искания за равни пред закона права на ЛГБТ хората. Целта му е и да се пребори с омразата и стигмата - отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др., обясняват още организаторите на събитието.

Гост-изпълнители в музикалната програма са победителката в миналогодишната Евровизия - Нета от Израел, фолкзвездата Галена, Ерол от група "Уикеда", Мила Роберт, Рут Колева и дует IVA.

Прайдът се подкрепя от посланиците на над 20 държави.