София почете първия си владетел като столица

OFFNews 06 септември 2016 в 14:01 4355 3

София почете първият владетел на свободна България княз Александър І Батенберг в деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Пред Мавзолея-костница на владетеля, който е бил принуден да абдикира от престола след историческото събитие, се събраха десетки родолюбиви българи.

В празничното честване участие взеха Националната гвардейска част, актрисата Василка Сугарева и формация „Българи”, които изпълниха популярни и обичани маршови песни.

Княз Батенберг е управлява Княжество България в периода 26 юни 1879 г. до 9 септември 1886 година. Той е роден на 5 април 1857 г. във Верона, Италия. Батенберг е втори син на германския принц Александър фон Хесен-Дармщат от морганатичния му брак с полската графиня Юлия фон Хауке.

Получава военно образование. Служи като младши лейтенант в Лейбдрагунски Хесенски полк. На 20-годишна възраст, младият принц Александър фон Батенберг получава разрешение от император Александър II да постъпи в Руската армия.

Участва в Руско-турската война (1877-1878) в състава на Лейбгвардейския Улански полк. Държи се достойно по време на похода на Предния Руски отряд, командван от генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Награден е с „Георгиевски кръст“ за храброст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

3

Стринка Минка

06.09 2016 в 23:56

Похвално!

29216

2

Лопе де Вега

06.09 2016 в 16:08

Голям, истински български патриот! За единството на българските земи жертва бъдещето си. Обичан от народа, с изключение на шепата предатели-русофили, герой от сръбско-българската война. Мразен от комунистите-руски агенти и от мнозинството днешни наши прокопсани историци. Премълчаван и пренебрегван десетилетия наред, все едно че не е съществувал. Да не го забравяме.

Поздрав!

п.п. Ако някой случайно е пропуснал да прочете величествения труд на г-н Симеон Радев "Строители на съвременна България" нека го направи. Моля!