София откраднала снимки от сайт, Фандъкова сваля паната

OFFNews 22 декември 2011 в 19:53 2461 1

Снимки: stara-sofia.com
Снимки: stara-sofia.com

Архивни снимки на знакови сгради и места в София са били откраднати от Столична община и сложени на пана в центъра на града, обявиха от блога stara-sofia.com. Абсолютно всички фотографии са взети от същия блог, без дори създателите му да бъдат уведомени, камо ли да дадат разрешение, пишат възмутени те.

Снимките, придружени с кратък исторически текст, са отпечатани на пана, сложени в самия център на София - на Орлов мост. "Уважаеми дами и господа от Столична община, от фирмата-изпълнител "Конструктивно проектиране" ЕООД и от фирмата-оформител "Макси медиа" ЕООД, това в прав текст се нарича кражба. И над тази кражба гордо изпъкват името и герба на София. Финансирането е осигурено отново по злополучната програма "Култура", пишат собствениците на блога.

"В крайна сметка, както успяхте да отпечатате и отделите средства за тези огромни пана и да положите значителни усилия да заличите логото на сайта от всяка една фотография, така можехте поне да съгласувате действията си с нас. Това повеляват елементарните морални стандарти. В случай че тези думи все още значат нещо", се казва още в текста на блогърите, публикуван на челно място в stara-sofia.com.

В сайта изрично е посочено, че снимките могат да се използват при посочване на източника им и единствено за некомерсиални цели. След публикуването на информацията с приложен към нея снимков доказателствен материал за кражбата, социалните мрежи, а и самият блог, загряха от гневни коментари и в двете крайности.

"Хора, подкрепям ви, но не стойте със скръстени ръце. Този спор само в интернет няма как да го спечелите. Сигурен съм, че в съда ще ви разберат, но го направете, дори да е за 1 лев компенсация. Трябва да им се даде урок", пише Slavo Ingilizov под публикацията в блога.

Други обаче не са на неговото мнение. Те се аргументират с факта, че снимките са стари - авторите на много от тях са починали преди повече от 70 години и, следователно, върху тях няма авторски права. На това от блога отговарят, че "въпросът с правата на старите фотографии е най-малкото сложен. Ние не претендираме авторски права върху снимките. Което не омаловажава факта, че са взети от нас, без да бъдем попитани или информирани. Явно у нас се смята за нормално да не се уважава трудът на другите."

"За капак надписът е и с правописна грешка - "прЕоритет N 8 на столична програма "Култура", възмущава се друг читател, коментирал под публикацията. Пред OFFNews от Столична община, коментираха че поставените пана са били сложени без разрешението на кмета на София Йорданка Фандъкова.

От фирмата изпълнител на реставрацията - "Конструктивно проектиране" ЕООД, са взели снимките от блога stara-sofia.com, без да се допитат до Фандъкова. От общината ни увериха, че разполагат с архивни снимки на общинското предприятие "Стара София", но фирмата изпълнител не се е допитала до тях,  а направо е взела снимките от блога. Кметът Йорданка Фандъкова е разпоредила да се премахнат всички изображения по оградните скелета на Орлов мост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!