София чака 184 млн. евро от фонда за възстановяване за разширението на метрото

OFFNews 24 март 2021 в 10:31 1412 0

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в онлайн среща на Комитета на регионите, свързана с темата за възстановяването в условията на пандемия. 

Фондът за възстановяване е голяма възможност за нашите държави и градове и шанс за едно по-ефективно и по-устойчиво бъдеще. Затова вярвам, че това са инвестиции в бъдещето, заяви Фандъкова. 

София получи престижното признание за своя потенциал като беше избрана от ЕК за един от осемте града за изграждане на суперкомпютър. Този избор ни дава възможности за развитие на науката и иновациите, а те са двигател на развитие, на които днес разчитаме за съхранение на живота такъв, какъвто го познаваме, и да се подготвим за бъдещите предизвикателства, подчерта кметът. 

София подготви и защити пред ЕК проекти, с които постигаме реални ползи за околната среда и качеството на въздуха. С помощта на европейски средства инвестираме в удобен и добре развит транспорт – разширение на Софийското метро и модернизиране на наземния транспорт. С новата Трета линия на метрото намаляваме с около 90 хил. тона годишно вредни емисии във въздуха и с около 25% трафика. За да продължи разширението на метрото, очакваме финансова подкрепа в размер на 184 млн. евро, заложени в плана за възстановяване и развитие. Енергийната ефективност – според плана са предвидени около 207 милиона евро за финансиране на мерки за енергийно обновяване на държавни и общински сгради. Това ще помогне да продължим усилията за модернизиране на сградния фонд, което има голямо значение за климата и помага за намаляване на разходите. Усилията в тази насока започнахме отново с европейски средства в размер на 30 млн. евро, с които обновяваме основно 30 училища и детски градини.

Фондът за възстановяване ще ни помогне и за подкрепа на най-уязвимите социални групи, за които ние сме длъжни да се погрижим. Общият планиран ресурс е 377 млн. евро с период на изпълнение 2021 – 2024 г. Тази година ще продължи разкриването на нови услуги като дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания и за възрастни хора.

В заключение кметът на София посочи, че очаква Фондът за възстановяване да изпълни своите цели - да помогне за бързо възстановяване от кризата и да доведе до устойчиви решения за гражданите, но това може да стане само с активното участие на градовете и регионите. "А ние се нуждаем от повече гъвкавост, защото в условията на непредвидимост, е необходимо да имаме възможност да пренасочваме ресурси и усилия, за да бъдем адекватни на всички предизвикателства", подчерта Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови