СО с програма 'Навън' за 100 000 лв., ще избира заместник на Бронзовата къща

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2018 в 10:28 4825 1

Художествена инсталация, която да смени Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в центъра на София, ще избира Столична община. 

Програмата, по която ще кандидатстват проектите, се нарича "Навън" и предстои да бъде гласувана от Столичния общински съвет наесен, за да тръгне конкурса. Общественото й обсъждане ще продължи до 17 август, а след решението на СОС проекти ще се приемат до 15 ноември. 

Планираните средства са до 100 000 лева. За догодина се предвижда подпомагането на две временни инсталации, които могат да стоят на площадката над мавзолея от 3 до 9 месеца. Първата трябва да се издигне през март, а "Бронзовата къща" на художника Пламен Деянофф да бъде демонтирана до края на годината. 

Площадката на мавзолея бе укрепена за поставянето на "Бронзовата къща", общината даде около 100 000 лева, а подземията на мумията ще станат галерия за съвременно изкуство. Направление "Архитектура и градоустройство" ще предостави на кандидатите конструктивния проект  геодезията на площадката, за да съобразят проектите си с тях. 

Програмата "Навън" е част от стратегията "София - творчески град", обясняват вносителите на доклада до СОС за приемането й Малина Едрева, шеф на комисията по култура, ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов и съветникът Борислав Борисов. 

Проектите трябва да позволяват представяне в градска среда със свободен достъп, да бъдат обезопасени, да не изискват целева охрана и да не предвиждат никаква форма на реклама върху експонатите или оградните съоръжения по време на изграждането им, става ясно още от документите на програма "Навън". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22089

1

Стефан

21.07 2018 в 20:23

Моля Другарко, може ли аз пръв, може ли?
Материал - произволен, желателно дърво. Характерна нелинейна комбинация от три пръста, с пик в средата. Светещ подпис "От СО - за гражданите".