Снегорини през април, опесъчават пътища на Витоша

Автобус излезе от пътя в Сърбия, 18 души са ранени, 2 момичета пострадаха от паднал клон

OFFNews 05 април 2023 в 08:54 1361 0

Сняг

Снимка БГНЕС/архив

Снеговалежи и силен вятър, необичайни за пролетта, обхванаха по-голямата част от Западните Балкани

Извършени са обработки на планинските пътища в природен парк „Витоша" - „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“, съобщиха от Столичната община. Обработките на територията на парка се извършват с опесъчаване.

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи на терен, проверяват стръмни участъци и мостове. Създадена е организация от Столичния инспекторат и почистващите фирми имат готовност при необходимост да извършат обработка на улици и булеварди. Към момента градският транспорт се движи по всички свои обичайни маршрути. 

Пътните настилки са мокри, шофьорите трябва да бъдат внимателни на пътя и да карат със съобразена скорост, призовават от СО. 

Не се препоръчват преходи в планините днес, съветват от Планинската спасителна служба (ПСС). По тяхна информация няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) над планините днес ще бъде облачно и мъгливо, преди обяд - с валежи от сняг. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра - около минус 4°. 

Снеговалежи и силен вятър, необичайни за пролетта, обхванаха по-голямата част от Западните Балкани днес, предаде Ройтерс.

В Централна Сърбия автобус излезе от пътя, покрит със сняг, в резултат на което 18 човека са леко ранени, предаде сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. В столицата Белград две момичета са били ранени при падането на клон, натежал от тежкия мокър сняг. 

В Хърватия и Черна гора силни ветрове спряха движението на фериботи по адриатическото крайбрежие. Хърватските власти са спрели трафика по някои крайбрежни пътища.

Косовските власти предупредиха гражданите в столицата Прищина да избягват посещенията в градските паркове, заради опасност от падащи клони.

Силен снеговалеж е регистриран и в Босна и Херцеговина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика