Снегът скова 5 области, затвори училища и летища

OFFNews 27 януари 2014 в 10:49 2224 1

Сняг в Силистренско Снимка: Булфото
Снеговалежът в Силистренско не спира вече две денонощия. Снимка: Булфото

Снегът скова голяма част от Северна и Североизточна България. Най-сложна е обстановката в областите Варна, Шумен, Разград, Добрич и Силистра, където заради силни ветрове и снеговалежите е обявен жълт код.

Рано тази сутрин летищата във Варна и Бургас бяха затворени за почистване от сняг, като от управата на двата аеропорта обявиха, че очакват възобновяване на полетите не по-рано от 14 часа.

Във Варненско по-късно днес здравните власти в общината ще обсъдят епидемиологичната обстановка и ще обявят дали ще има грипна ваканция. В зависимост от решението им и от метеорологичната обстановка до края на деня кметът Иван Портних ще излезе със становище дали вторник ще бъде неучебен ден.

Отново във Варненско селата Каменар и Тополи останаха без ток. Три детски градини в Каменар, Тополи и Аспарухово също са без ел. захранване поради авария, а заради проблем с водоподаването за детската градина на "Златни пясъци" е осигурена водоноска. Около 30% са малчуганите, заведени от родителите си на детска градина днес, обобщиха от варненската община. Оттам допълват, че при нужда в СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ има свободни места за настаняване на бездомни хора.

В Бургаско не работят училищата и детските градини в кварталите Сарафово, Банево и Крайморие, в град Българово и селата Рудник и Черно море.

В област Добрич вече бяха затворени много училища и детски градини. Това важи за всички учебни заведения в Балчик. Те няма да работят до 30 януари включително. В Добрич засега занятията спряха в три гимназии - по аграрно стопанство, автотранспорт и лека промишленост. По-късно ще стане ясно дали ще се учи в останалите или и те ще затворят.

Тежка е пътната обстановката в Шуменско. 28 училища в областта излязоха във ваканция заради снега. В общините Хитрино, Венец, Каолиново и Никола Козлево, както и в северната част на община Нови пазар. Непроходим е участъкът от пътя Шумен-Каолиново, между селата Златна нива и Върбяне, като се използва обходен маршрут през град Плиска. На територията на община Шумен е непроходим пътя между селата Царев брод и Велино, съобщава "Дарик".

В община Провадия ток няма в селата Овчага, Снежина, Черковна, Черноок и Славейково. Помпените станции за тях са на ток, затова водата в тези населени места ще бъде спряна. Учебните заведения в град Провадия функционират нормално. Освободени от учебни занятия са децата в общината. Кметът допълни, че сградите са отоплени и при необходимост родителите могат да остават децата там, предаде агенция "Фокус".

Поради влошената зимна обстановкав съдът в Девня обяви, че отнемя насрочените за 27 януари дела за друга дата с ново призоваване. 

По-рано през деня на много от републиканските пътища бяха въведени ограничения за леки и товарни автомобили, но след почистване част от забраните бяха отменени. Възстановено бе движението в двете посоки на АМ "Тракия" в участъка "Бургас-Ямбол", който бе почистен от снегорини. Актуална информация за пътната обстановка може да се намери на интернет страницата на агенцията.

Отпадна забраната за движение на МПС над 12 тона в Разградска област.

Първокласният път І-6 в участъка Мъглиж – Гурково вече е отворен за движение, както и този от Провадия до Айтос.

Отпаднаха и всички забрани за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в област Кърджали. 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови