Смразяващи кадри алармират да спрем изтезанията с Невидимите животни (репортаж на Искра Ангелова)

Искра Ангелова 28 март 2023 в 00:22 12005 10

Невидимите животни

Докато скролваш, хиляди норки чакат реда си, за да бъдат жестоко убити и одрани във ферми за кожи в Европа.

От интелигентни живи същества те се превръщат в парче кожа за нуждите на модната индустрия. Животните живеят в тесни клетки, в които не могат да направят повече от няколко крачки. В дивата природа те могат да обитават до 40 квадратни километра. Норките се убиват, за да не се повреди козината им, като се задушават в газови камери.
Немислимо е такова страдание да бъде причинено на куче или коте, нали? Котките и норките си приличат по много неща.

Ако и ти мислиш, че никое животно, независимо от вида му, не трябва да се отглежда, за да бъде одрано - подпиши петицията сега на nevidimi.bg.

Кампанията на Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“ приключи успешно на 1-ви март 2023 г., два месеца по-рано от предварително обявения официален краен срок. От старта ѝ на 18 май 2022 г. общият брой подписи в подкрепа на каузата за забрана на добива и търговията с ценни кожи, е над 1 700 000. Повече от 77 500 от тях са на пълнолетни български граждани. Само за месец февруари 2023 г. техният брой е над 20 000. Петицията ще бъде входирана в Европейската комисия (ЕК), при калкулиране на 1 милион валидни подписа. Крайната цел на гражданската инициатива е преразглеждане законодателството с цел забрана на фермите за кожи на територията на целия ЕС, както и забрана на вноса и продажбата на кожи от норки, лисици, чинчили и др.

Активна роля за насърчаване на ангажираността с каузата в последната фаза на кампанията през месец февруари има гражданската организация „Невидими животни“. Тя разпространи анонимно видео с разказ на бивш работник от фермата за норки край село Маджерито, в Община Стара Загора, с цел повишаване на осведомеността за нехуманното отглеждане и умъртвяване на норки у нас. Представители на организацията се включиха и в протеста в подкрепа на заповедта, която забранява развъждането и отглеждането на американски норки в България, в началото на февруари 2023 г. „Кампанията на „Европа без кожи“ приключи с огромен успех. Броят събрани подписи от български граждани поставя страната ни на 4-то място по принос към инициативата – измежду всички държави в ЕС. Резултатите не ни изненадват, тъй като още от началото на инициативата през 2022 г. България имаше активна роля в заявяването на категорична подкрепа в борбата срещу индустрията за добив и търговия с ценни кожи“, заяви Илина Генова, активист от „Невидими животни“.

Гражданската организация „Невидими животни“ поставя фокус върху ефективната работа за създаването на едно по-справедливо общество, в което животните се третират като съзнателни същества с право на свободен живот и защита от жестоко и нехуманно отношение. През 2022 г., организацията предприема активни действия в подкрепа на европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“, насочена към забрана отглеждането и умъртвяването на животни с цел добив и продажба на ценни кожи от фермите.

„Представата на съвременното общество за хуманно отношение към животните не съответства с практиките, на които дадохме гласност с видеото, което заснехме с бивш работник от фермата за норки край село Маджерито. Вярвам, че неговият разказ послужи за по-широко ангажиране на българското общество с каузата, като запознае хората с действията, извършвани зад високите ограждения“, сподели Стефан Димитров, един от основателите на „Невидими животни“.

„Отличните резултати в края на инициативата са поредният показател за ясната позиция на европейското общество в борбата за прекратяване функционирането на фермите за кожи в Европа. Това е първата Европейска гражданска инициатива, която толкова бързо събира нужната подкрепа. Сега се обръщаме към Европейската комисия. Време е тя да изпълни исканията на над 1,7 млн. граждани, да разгледа проблема и да предложи законодателство, което да постави въпроса за забрана на фермите за кожи, и на вноса и продажбата на такива кожи, на дневен ред“, коментира Елиа Тилева, активист от „Невидими животни“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

10

dolivo

31.03 2023 в 17:40

Да не говорим, че убиването на куче за храна за да стане благ деликатес , трябвало да е с тояги, по мекичко местото.

Ходи ги разбери средновековните традиции.

Аз и прасе съм колил, вино пил... Бая квичи...

22547

9

dolivo

31.03 2023 в 17:37

Въпрос на договореност в обществото, как ще се постъпи в случая.

Отвращението от нещо подклажда най силните чувства. С времето това еволюира в обществото. Примерно, във Виетнам ядат кучета, за мен това е отвратително, и не го желая.

Има един друг елемент - дали хората в тези бизнеси измъчват животинките за удоволствие, или просто претръпнали касапи си вадят парите. По скоро второто. Ако е първото, тогава има проблем, защото тези неща ескалират до хора доста бързо.

Индустрията ще бъде регулирана според общественото мнение. Ако повече вегетарианци и по малко ловджии има, скоро няма да има ферми от този вид.

Също така апелирам към някой от коментаторите, да разграничат продукта кожа от продукта мляко и вълна.



2073

8

Johnny B Goode

30.03 2023 в 16:06

Градски (да не ти викам Селски какъвто всъщност си, че ме трият), логическото мислене не ти е силното място и дяволът е в детайлите.
Едно е да убиваш за храна, друго е да убиваш само за да се кичи с кожа някоя кифла. Нормално е лъвът да убие антилопа зза да се нахрани, но виждал ли нейде лъв да убие норка за да направи палто на лъвицата.
Когато убиеш кравата а да я изядеш, може да и използваш кожата. Но да я убиеш само за кожата не става..
Вегетарианците ще кажат, че това е лицемерие и не можем да убиваме дори и за храна, но уви природата не ни е направила тревопасни.
Истината винаги е някъде по средата.

12078

7

edin slep

30.03 2023 в 10:53

До преди около 25-30 години бе модерно жени да носят като яка през зимата лисица. Предполагам, че с времето и тази работа с кожите от норки ще отмре.

Обаче за тестовете на лекарства, драгите активисти да ме прощават, но да си гледат работата. Ако не се тестват върху животни върху какво да се тестват как работят субстанциите, докато се напипа формула - те ще пият ли експериментални лекарства или удобно ще си свиркат и ще чакат да се правят тестове на африканци и азиатци?

2994

6

Гражданин

29.03 2023 в 19:37

А тези животинчета с какво са по-ценни от другите животни, които ежедневно се убиват за храна? Или сейизползват в аборатории? Като оставим на страна пълното безмислие на кожените палта. Но като ще морализираме трябва общ стандарт.

2994

5

Гражданин

29.03 2023 в 19:33

Искра, ти къде учи български език? Изтезания НА, не изтезания С!

2073

4

Johnny B Goode

29.03 2023 в 17:03

Логиката на г-н WOW, че щом нещо дава прехрана на някого не може да се пипа е меко казано странна. Животът не е едното плюскане и прехрана.
В Аушвиц например са правели абажури от еврейска кожа. Печеливша идустрия и определено е давала прехрана на доста хора.

6136

1

WOW

29.03 2023 в 01:07

Горките симпатични норки. Ама то и свинчетата са симпатяги, и теленцата, и вълчетата. Ако пък знаете колко са красиви под микроскоп кърлежите, бактериите и вирусите. Активизмът вече придобива уродливи размери. Хората се обличат в кожи още преди да се появи съвременния човек и сега това продължава да е индустрия даваща най-малкото прехрана на милиони. Ако се слушат активистите, най-накрая последния гладен човек ще умре гол и бос седящ върху студен камък, защото новата религия ще му е забранила да добива месо, енергия и всякакви естествени ресурси. Засега само камъните нямат защитници, но докога ли.