Сменяме времето: в неделя връщаме стрелките на часовника с час назад

OFFNews 28 октомври 2022 в 15:45 8006 0

На 30 октомври 2022 г. България преминава към астрономическото, или зимното, часово време.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

На 30 октомври 2022 г. България преминава към астрономическото, или зимното, часово време.

В неделя се връщаме към астрономическото зимно време. Смяната на времето е на 30 октомври в 4 ч сутринта. Трябва да преместим стрелките на часовника с час назад, съобщава Българският институт по метрология.

Смяната извършват автоматично всички компютри, смартфони и електронни часовници, ако разбира се настройките им не са били променени.

Астрономическото време прилагаме от октомври до март и затова се нарича още "зимно". Повече от 70 страни по света все още сменят стрелките. В България това се прави от 1979 г., а в останалата част от Европа - доста по отдавна, от 1916 г.

През последните 20 години зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната на март.

Астрономическото часово време е въведено, за да се спестяват разходи за осветление, като се увеличи продължителността на използване на дневната светлина. Негов инициатор е Бенджамин Франклин. В писмо от 1784 г. до редактор на в. "Парижки журнал" американският политик предлага парижани да си лягат и да стават по-рано. Идеята прилага първо Германия по време на Първата световна война в периода 30 април-1 октомври 1916 г. Следва я Великобритания, която въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври същата година.

Макар и положителна за икономията на енергия, за организма на човека подобна смяна не е положителна, а по-скоро носи дискомфорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови