Служители на МВР се обявиха против ветото на президента

Ивайло Анев 11 юни 2014 в 18:15 2572 1

Синдикалната федерация на служителите в МВР посреща с огорчение президентското вето върху Закона за Министерството на вътрешните работи, приет на 28 май 2014 г. Това става ясно официалната позиция на Синдиката.

"Не желаем по никакъв начин да поставяме под съмнение конституционното право на Президента на Република България да върне Закона за ново обсъждане в Народното събрание.

В същото време сме длъжни да изразим несъгласието и протеста си срещу някои от мотивите за това, както и изненадата си от почти пълното неглижиране на проблемите, създавани от действащия Закон за Министерството на вътрешните работи години наред", подчертават от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

В позицията си синдикалната организация обяснява, че действащият Закон за МВР не регулира заплащането на нощния труд и не предвижда ограничение на извънредния труд, с което практически узаконява ангарията.

Държавният глава върна текстовете за ново разглеждане с мотивите, че липсва финансова обосновка колко ще струва удовлетворяването на социално-икономическите права на служителите в МВР; че се премахва правото му да назначава главен секретар на силовото ведомство, както и ред други несъвършенства, свързани с оперативно-издирвателната дейност и прозрачността на системата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови