Слухове за тайно семейство и луксозен живот на еп. Борис осуетили избора на варненски митрополит

OFFNews 24 ноември 2013 в 10:29 6620 3

Епископ Борис
Епископ Борис

 

Изборите за нов Варненски и Великопреславски митрополит се насрочват за 15 декември, съобщи Светият синод.

Снощи, на извънредно заседание, Синодът касира проведения на 17 ноември епархийски събор на двамата кандидати - Агатоникийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, и Проватски епископ Игнатий - за митрополит на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия.

Повторният епархийски избор във Варна ще бъде проведен на 15 декември. Кандидатите остават същите.

Една от причините за решението на Синода вероятно е свързано със слуховете в църковните среди, че епископ Борис има тайно семейство, води луксозен живот и има много луксозен живот и автопарк с 4 автомобила, съобщи пред bTV протойерей Василий Шаган, свещеник от Варна. Той е един от най-яростните противници на това дядо Борис да оглави митрополията.

Номинацията на епископ Борис бе съпроводена с протести във Варна. По този повод самият епископ заяви в интервю за агенция "Фокус" от 22 ноември: "Само дърво, което дава плод, го брулят".

 „Всички участвахме в едно съревнование, аз го спечелих, но някои хора не искат да се примирят и правят всичко възможно да ме оплюят и да се помъчат по този начин да касират изборите, с надеждата, че при друг избор, може би, те ще успеят да се кандидатират... Поначало много едностранчиво се води цялата кампания. Още преди да започнат изборите, се знаеха предварителните резултати, и, че аз съм един от фаворитите, и от хората, които е сигурно, че ще бъдат избрани. Какво чудно имаше в това, че действително мен ме избраха? И предвижданията бяха такива. Но забележете, в цялата преса само срещу мен бяха отрицателните писания, другите бяха изкарани като ангели, само аз бях най-грешният, най-лошият, най-недостойният”, каза още той в интервюто си.

След избора на 15 декември и при одобряване на епархийската преписка от Светия Синод на 22 декември 2013 г. в София ще бъде избран новият Варненски и Великопреславски митрополит при гласуване на Българския патриарх и синодалните архиереи.

До избора на нов варненски митрополит функциите на наместник ще продължи да изпълнява Доростолският митрополит Амвросий. Той е натоварен и с провеждането на повторния избор във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews