Случаите на морбили в страната вече са 92, щамът е внесен от Италия или Германия

ОFFNews 07 март 2019 в 13:33 2986 1

Увеличават се случаите на морбили у нас. Те вече са 92. Засегнати са областите Благоевград, Бургас, Пловдив, София и София-град. Изследване в немска лаборатория е показало, че щамът, които циркулира у нас, е внесен от Италия или Германия. Това съобщи пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В германска лаборатория са изпратени проби на 21 болни от морбили от Разложко и София. Резултатите потвърдили съмненията на здравните власти, че щамът, който циркулира у нас, е различен от внесения през 2017 година от Украйна.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Щамът е нов внос от Италия или Германия. По този начин ние показваме, че нямаме вътрешно разпространение на морбилния вирус и, че системата ни по отношение контрол на морбили работи.
Според Кантарджиев 38% от заразените с морбили са деца ненавършили възрастта за имунизация.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Да се пазят неваксинираните деца и всички деца до 8-годишна възраст, които нямат една имунизация, трябва да бъдат имунизирани. След което пропуснатите на 12-годишна възраст реимунизирани.
Ваксините не са опасни, коментира алергологът академик Богдан Петрунов.

Академик Богдан Петрунов, алерголог и имунолог: Тук става въпрос за вкарване в организма на човека на продукти, които стимулират мощно защитните сили. Без ваксините ние, фактически, огромна част от инфекциозните заболявания, които съществуват, ние просто ще загиваме.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че за момента няма данни за усложнения при заразените с морбили у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови