След жегата ни връхлитат бури и градушки, има опасност от наводнения

OFFNews 07 юли 2023 в 06:00 3686 1

Гръмотевични бури днес следобед и в нощта срещу 8 юли в Централна и Източна България прогнозира НИМХ.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Гръмотевични бури днес следобед и в нощта срещу 8 юли в Централна и Източна България прогнозира НИМХ.

За проливни дъждове с гръмотевици и възможни градушки предупреждава днешната прогноза за времето на НИМХ. Днес следобед и в нощта срещу 8 юли има опасност от възникване на поройни наводнения.

За 7 юли е обявена втора степен на опасност (оранжев код) във Велико Търново и Търговище. Той е от по-ниската степен - жълт - в Централна и Източна България: Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград и Русе.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е малко по-високо от средното за месеца.

Преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд и през нощта срещу събота ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. В района на Централен Балкан, Лудогорието и Югоизточна България явленията те ще са по-интензивни, а на места там и валежите ще са значителни. Ще има и градушки.

Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад, в източните райони от север.

Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София - около 28°.

Преди обяд в планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра. В района на Централен Балкан, Странджа и Сакар явленията ще са интензивни и валежите ще са значителни. Ще духа умерен и силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 16°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. Привечер и през нощта срещу събота ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици, на повече места по южното крайбрежие. Ще духа до умерен до силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат 27°-29°. Температурата на морската вода е 22°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 57 мин. и залязва в 21 ч. и 5 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 8 мин. Луната в София залязва в 10 ч. и 26 мин. и изгрява 13 мин. след полунощ. Фаза на луната: три дни преди последна четвърт.

Почивните дни и новата седмица

В събота на много места из страната, с изключение на крайните западни райони, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, интензивни в следобедните часове. По-голяма е вероятността за локални значителни количества в Централна Северна България. Ще духа предимно умерен северозападен вятър. Температурите още малко ще се понижат и максималните ще са предимно между 25° и 30°.

В неделя и понеделник облачността ще е променлива, по-често до слънчево. Вероятността за валежи е малка. В Източна България ще бъде все още ветровито, в останалата част от страната вятърът ще отслабне. Дневните температури ще са около 30°.

През следващите дни ще бъде предимно слънчево. Температурите от запад бързо ще се повишават и в средата на седмицата максималните на места ще са до 38°-39°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков