След София и Варна ще има метро, започва проучване за градската железница

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2020 в 15:24 2268 1

Общинският съвет във Варна започва предпроектни проучвания за изграждане на леко метро. Одобрено е отпускането на 240 000 лв., необходими за проучванията, определяне на терен за депо и изготвяне на техническо задание.

"Основната функция на съоръжението ще бъде да свърже новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково, с Варна. Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места, т.е. голяма част от хората ще ползват железницата", заяви заместник-кметът инж. Христо Иванов. 

По думите му лекото метро е заложено в Общия устройствен план на Варна като трасе по "Цар Освободител". "На базата на техническите и икономическите обосновки, които предстои да бъдат изготвени, ще се отговори на въпроса трябва ли да се запази това трасе за градска железница или не е необходимо", допълни той.

Инж. Иванов каза още, че в основната си част скоростният екологичен транспорт ще е надземен, само в отделни част ще минава под земята. "Ще можем да ползваме опита на София, която след изграждането на метрото промени своя облик", посочи той и допълни, че финансиране за строителството ще се търси по европейски програми.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11714

1

OTBPAT

29.09 2020 в 16:55

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D0%BE_%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE