След София и Варна ще има метро, започва проучване за градската железница

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2020 в 15:24 3239 1

Общинският съвет във Варна започва предпроектни проучвания за изграждане на леко метро. Одобрено е отпускането на 240 000 лв., необходими за проучванията, определяне на терен за депо и изготвяне на техническо задание.

"Основната функция на съоръжението ще бъде да свърже новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково, с Варна. Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места, т.е. голяма част от хората ще ползват железницата", заяви заместник-кметът инж. Христо Иванов. 

По думите му лекото метро е заложено в Общия устройствен план на Варна като трасе по "Цар Освободител". "На базата на техническите и икономическите обосновки, които предстои да бъдат изготвени, ще се отговори на въпроса трябва ли да се запази това трасе за градска железница или не е необходимо", допълни той.

Инж. Иванов каза още, че в основната си част скоростният екологичен транспорт ще е надземен, само в отделни част ще минава под земята. "Ще можем да ползваме опита на София, която след изграждането на метрото промени своя облик", посочи той и допълни, че финансиране за строителството ще се търси по европейски програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови