След протеста назначават 250 пожарникари от април (снимки)

OFFNews 07 февруари 2015 в 17:44 7401 1

Протестът на пожарникарите в градинката на черквата

Снимка Тихомира Методиева/Булфото

Протестът на пожарникарите в градинката на черквата "Свети Седмочисленици".

Стачкуващите пожарникари и спасители са се разбрали с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков от 15 април да бъдат назначени 250 нови пожарникари към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщи "Дарик".

Вучков е заявил, че трябва да има съкращения, защото те са разписани по времето на правителството на Орешарски и отмяната им ще бъде в разрез със Закона. Съкратените обаче няма да са действащи огнеборци, ами само незаетите щатове.

На протеста в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици", точно до Министерството на вътрешните работи, излязоха около 150 спасители и пожарникари, като във Варна и Добрич също имаше протести.

Те протестират против съкращаването на 292 щатни бройки и обезпечаването на незаетите над 1000 щата за спасители и огнеборци.

Тихомира Методиева/Булфото

„До 15 април ще бъде обявен конкурс за 250 пожарникари, който ще бъде само един през 2015 г. Не се договорихме по съкращаването на свободния щат. Продължаваме нашата действия в тази насока. Искаме спешна среща с премиера в рамките на началото на седмицата. След като се срещнем с премиера ще решим по нататъшните си действия”, обясни председателят на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” към КНСБ Любомир Еленков, цитиран от "Дарик".

Председателят на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” към КНСБ Любомир Еленков. Тихомира Методиева/Булфото.

„Назначаването на 1650 нови професионални пожарникари - никъде почти в Европа го няма този 100-процентов професионален принцип. Как ще компенсираме това? С нова техника на пожарната, 330 млн. лева инвестирахме през 2013-а”, посочи министърът.

Следващата седмица стачния комитет ще иска среща с премиера Бойко Борисов, след което ще стане ясно дали протестите ще продължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови