Пожарникарите излизат на протест

OFFNews 07 февруари 2015 в 08:33 3290 1

Снимка БГНЕС/Свилен Ризов

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите организира протест днес, който ще се поведе в градинката на черквата "Свети Седмочисленици", до сградата на МВР.

В протеста ще участват пожарникарите и спасителите, които не са дежурни днес. Демонстрацията е под мотото "Стоп на разрухата в сферата на пожарната безопасност и защита на населението".

Президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" към КНСБ Любомир Еленков обясни пред bTV, че намерението за съкращаване на 3,5% от щатовете на четирите главни дирекции в МВР и особено в системата на пожарната безопасност ще доведе до неефективно изпълнение на задълженията на спасителите и пожарникарите.

"В момента има над 1000 незапълнени щатни бройки, а за да се обезпечат службите и да се гарантират минималните изисквания за безопасни и здравословни условия на труд, трябва да се запълнят минимум 1650 щатни бройки", уточни Венцислав Станков, вицепрезидент на НСПС "Огнеборец".

Преди седмица от НСПС "Огнеборец" изпратиха писмо до министъра на вътрешните работи, в което алармираха за ескалиращото социално напрежение и за готовността си за предстоящи действия.

След проведена среща с ръководството на министерството от синдиката бяха категорични, че протест ще има, тъй като не са могли да се договорят по двете точки, които са били поставени. Не е постигнато споразумение за съкращаването на 292 бройки от незаетия щат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews