След НСО и ГДО получава пари за COVID-19

OFFNews 26 август 2020 в 16:22 4812 0

С до 30% се увеличават разходите за персонал на Главна дирекция "Охрана", постанови Министерски съвет. Размерът на сумата не се посочва.

Парите ще отидат за служителите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19. Допълнителните средства имат за цел да осигурят необходимите средства за изпълнение на одобрените от правителството нови социално-икономически мерки за отговор на епидемичната криза, се посочва в съобщението.

С приемането на нормативния акт ще се създадат условия за запазването на висока мотивация на служителите в Главна дирекция "Охрана", допълва пресцентърът.

Какво охранява Главна дирекция "Охрана"

Главна дирекция "Охрана" е звено към министъра на правосъдието. Охранява съдебните сгради, както и осигурява реда и сигурността в тях. ГДО охранява съдии, прокурори и следователи. Съдейства на органите на съдебната власт при призоваване на лица, както и на държавните съдебни изпълнители. Довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато е изискано от този орган. Придружава обвиняеми и подсъдими до органите на съдебната власт, за които се иска или е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, или такива, изтърпяващи наказания в местата за лишаване от свобода.

Миналата седмица правителството даде допълнителни 500 000 лв. по бюджета на Националната служба за охрана (НСО) за 2020 г. за маски и дезинфекция. От службата обясниха, че досега разходите за осигуряване на безопасността на охраняваното лице и придружаващите лица са били за сметка на бюджета на НСО. Охраняваните лица от НСО в момента са около 50. Това означава, че предпазването от заразяване от COVID–19 на всяко едно от тях струва 10 000 лв. на данъкоплатеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови