След края на режима Перник отново без вода

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2020 в 06:40 5841 2

Снимка Владимир Йончев, архив

Яз. Студена

Въпреки края на водния режим днес Перник отново ще е без вода. Причината: изграждането на новия водопровод от Главен клон 2, съобщи местното ВиК дружество.

Водоподаването от яз. "Студена" ще бъде спряно от 4 ч сутринта до края на строително-монтажните дейности. Ще се изгражда връзката на клон 2 с клон 1 в района над завод "Стомана", съобщи пред БНР управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

50% от новото трасе е изградено. "Остават едни сложни преминавания през жп линията и през реката, заради които ще се наложи спиране по клона и подаване на вода за кварталите през софийския водопровод. Това ще стане в рамките на десетина дни", каза Иванов.

На 18 ноември 2019 г. Перник мина на воден режим заради малкото вода в яз. "Студена". Месец по-късно той стана по-тежък. Жителите на града имаха вода само по 8 часа на ден – от 14 до 22 ч. Ограничен бе достъпът и на други градове и села в областта.

Заради кризата през януари беше арестуван и обвинен бившият екоминистър Нено Димов. След месеци той беше пуснат под домашен арест. Обвинения получи и бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов. Под отговорност бе привлечена и бившата зам.-кметица с ресор "Култура" Севдалина Ковачева, тъй като трябвало да се въведе воден режим, когато тя била и.д. кмет.

На 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, заговори се за прокарването на тръба през село Мало Бучино до Перник, която да го снабдява с вода от яз. "Бели Искър". Преди няколко месеца беше пуснат новият водопровод, но вместо да донесе облекчение на жителите, той разочарова с ежедневни аварии заради силното налагане по амортизираната водопреносна мрежа. Загубите на вода бяха над 75%.

След което започна подновяването на вътрешната водопроводна мрежа с безизкопна технология и пари от хазната. Кметът на града Станислав Владимиров прогнозира спад на 45% на загубите на вода след подмяната на водопровода.

Водният режим бе отменен, когато водата в язовир "Студена" надхвърли 21 млн. куб. м при капацитет над 25 млн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

2

Когато град Перник се снабдяваше от язовир"Студена"Нямаше
проблеми по вътрешната Водопроводна Мрежа"
Когато след изграждането на "Великата Изкуствена Река"
село Мало Бучино-Град Перник.Започнаха проблемите???

3812

1

tough

02.07 2020 в 09:38

Абе хубава работа, ама ....ска.
 
X