След като се обяви срещу гласуването по пощата, Захариева зове за масов вот на българите в чужбина

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2021 в 11:55 4948 0

Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина. Задачата на създадената от вицепремиера Екатерина Захариева работна група е ясна - да се гарантира правото на вот на максимален брой наши сънародници в чужбина, въпреки тежката епидемична обстановка, съобщават от ведомството й.

Прессъобщението на МВнР идва дни след като в телевизионно интервю Захариева се обяви срещу възможността българите зад граница да гласуват по пощата, въпреки пандемията и въпреки че такъв вид гласуване се практикува в редица държави от десетилетия и столетия. За външната ни министърка обаче то било твърде рисково.

Днес от външно министерство обясняват, че в резултат на поставените от министър Захариева задачи са били предприети редица организационни действия.

Ръководителите на задграничните ни мисии вече получиха указания:

- да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Такива искания да бъдат отправени във всички страни, в които е акредитиран съответният ръководител на посолство.

- да изпратят незабавно отговорите на съответните държави в МВнР, което ще информира за тях Централната избирателна комисия и обществеността.

Освен това работна група в МВнР е получила задача да изготви проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина, който да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен ПСР тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На сайта на МВнР е разкрита рубрика "Избори", където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина.

Нашите сънародници може да се информират за специфичните условия за гласуване и от сайтовете на съответните дипломатически мисии, и от техните профили в социалните медии, обясняват от ведомството на Захариева.​

Представителите на МВнР проведоха среща и с Централната избирателна комисия, на които бяха обсъдени всички предизвикателства пред организирането на изборния процес в чужбина, особено съвпадението на датата на изборите, определена от държавния глава, с католическия Великден, когато се очаква редица държави да ограничат допълнително придвижването и социалните контакти с оглед почивните дни, пише още в прессъобщението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !