Слънце по морето, дъжд и градушки в останалата част на страната

OFFNews 03 юни 2023 в 07:00 1235 0

дъжд

Снимка БГНЕС

Прогноза за времето

През страната ще преминава студен атмосферен фронт и въздушната маса ще е силно неустойчива, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици.

Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Преди обяд в Дунавската равнина вятърът за кратко ще се ориентира от северозапад, но след обяд бързо ще се смени със североизточен - до умерен. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка. Вечерта и през нощта срещу неделя ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 21-24 градуса. Температурата на морската вода е 20-22. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи и гръмотевични бури. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16 градуса, на 2000 метра - около 10.

В неделя над Западна и Централна България ще продължи да се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. В източните райони ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб, по Черноморието умерен от североизток. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса.

В понеделник вятърът ще се ориентира от изток. Над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево, след обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в Западна България и планинските райони ще превали и прегърми. Температурите ще се задържат без съществена промяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови