Слънчево, с температури до 5°. Оранжев код заради вятър по морето

OFFNews 07 януари 2020 в 06:58 1765 0

През нощта срещу 7 януари над повечето райони от Западна и Централна България беше ясно, а над Източна - облачно, с валежи от слаб дъжд и сняг.

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, по-късно над крайните югоизточни райони облачността също ще се разкъса и намалее, прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология.

В западната половина от страната ще е почти тихо, докато в източната ще продължи да духа умерен до силен вятър от север-североизток, но постепенно и там вятърът ще отслабва. Минималните температури ще бъдат между минус 7° и минус 2°, а максималните – между 0° и 5°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите части силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде минус 3°, на 2000 метра - около минус 10°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, главно по южното крайбрежие ще има превалявания от дъжд. През деня бързо ще се разкъса и намалее, най-късно в крайните югоизточни райони. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток, който постепенно ще отслабва. Максимални температури на въздуха 2°-5°, температурата на морската вода ще е около 10°.

Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Край Бургас се очаква вятър със скорост 14-19 м/с (7-8 бала по Бофорт) и пориви 20-24 м/с (8-9 бала по Бофорт). Заради това за черноморската зона на областта е обявен оранжев код за опасност. Жълт е кодът за морето във Варненска и Добричка област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови