Слънчево и до 24 градуса в София, жълт код за силен вятър в почти цялата страна

OFFNews 08 октомври 2023 в 07:05 1332 0

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Днес ще преобладава слънчево време, а след обяд облачността ще започне да се увеличава, като ще стане значителна през нощта срещу понеделник в източната половина от страната и на отделни места там ще превали слаб дъжд, става ясно от прогнозата на НИМХ. 

Жълт код за силен и бурен вятър в почти цялата страна, обявиха от НИМХ. Изключението са три области от Южна България: Смолян, Кърджали и Хасково.

Скоростта на Северозападния вятър се очаква да достига около 90 километра в час. Ветровитото време ще продължи и през нощта срещу понеделник. От понеделник изгледите са за постепенно утихване на вятъра.

Дневните температури все още ще са високи, максималните ще бъдат между 24° и 29°, в София - около 24°.

Над планините преди обяд ще бъде слънчево, но след обяд и през нощта срещу понеделник облачността ще е по-често значителна и на отделни места ще превали слаб дъжд, през нощта срещу понеделник по най-високите части - слаб сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър.

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра - около 11°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. По-късно след обяд облачността от север ще започне да се увеличава и през нощта срещу понеделник на отделни места, главно по северното крайбрежие, ще превали слаб дъжд.

През деня ще духа умерен западен-северозападен вятър, който през нощта срещу понеделник ще се ориентира от север-североизток, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са 26° - 28°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но през нощта срещу понеделник ще започне да се усилва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки