Quantcast

Слагат кофи за боклук със защита срещу клошари в София

OFFNews Последна промяна на 24 март 2014 в 14:39 6577 16

Зеленият контейнер е тип "иглу".

Разделното събиране на отпадъци в София вече ще става в контейнери тип "иглу", които ще бъдат поставени във всички райони на столицата до края на годината. 

Този тип кофи са по-високи, с тесен отвор и са защитени от набезите на клошарите, от лоши метеорологични условия, замърсяване с битов отпадък и от вандали.

Това съобщи Георги Славчев, прокурист на една от организациите за разделно събиране на отпадъци от опаковки "Екобулпак". 

Първите такива контейнери ще бъдат поставени до края на месеца в кварталите "Люлин", "Връбница" и "Подуене", уточни той.

В новите жълти и сини контейнери тип "иглу" ще се поставят пластмасовите и хартиените отпадъци. В подобен зелен контейнер ще се изхвърля стъкло.

"Надявам се по-малко да могат да крадат клошарите от новите контейнерите, защото това е много сериозен проблем, който демотивира хората да събират разделно", коментира прокуристът на "Екобулпак".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2014 в 15:50

Да напомня как заради безобидните клошари преди 3-4 години изчезнаха контейнерите за стари дрехи, която една фирма събираше. Тя се оплака, че контейнерите и са разбити, а бяха метални. Самите разбити контейнери бяха празни или пълни с неценен боклук захвърлен от недобросъвестни граждани. Бих добавил освен системата иглу, да бъдат направени и от негорим материал като например метал, за да не могат разни пушачи когато си хвърлят фаса или разни пиромани да ги палят.

26.03 2014 в 15:44

@Милен:
Проблема с краденето е че въпросните клошари често разпиляват боклук докато събират ценния и второ всички ние плащаме от данъците си за това, че боклука не е достатъчно ценен та да се изплати разделното извозване на боклука. Или казано по-просто ние субсидираме лавандуловия спирт с който клошарите се напиват и търкалят по детските площадки, а децата ни рискуват да се срежат жестоко на острите парчета отломки останали след прибиране на ценното от клошарите.

25.03 2014 в 17:50

Как не са се сетили да направят "нов модел" повтарящ формите на Федероска, понеже "повече ще събира", пък и изсипването ще е за секунди ("където трябва")

25.03 2014 в 17:45

Защо да не ангажират цяла София да им сортира боклука безплатно?!? И след това да получат и пари по еврофондове... Наглост и безочие....А клошарите...на кой му пука за тях?! Спят из подлезите и се радват, ако изкарат 2лв.днес....Но от друга страна пък, общината построи кучешки приют за 1.5млн.лв.....с 3 квадратни метра площ за всяко куче....България!

25.03 2014 в 10:16

Божееее!
Докъде го докарахме!
Алчността край няма!
От утре започвам да хвърлям всичко в общия кюп!

24.03 2014 в 23:32

С кризата ще се оправим , но с лакомията никога!!!
Нали , "г-н"Славчев???

24.03 2014 в 23:29

И какъв е проблема клошарите да "крадат" боклука? Нали в крайна сметка и те ще го занесат в някой изкупвателен пункт?

24.03 2014 в 22:55

криво разбрана цивилизация.......

Не е ли по-добре клошарите да имат поминък?

Имаше филмче за Бразилия дето клошарите събираха всякакви отпадъци и ги рециклираха за някакви парички. Хем така имат поминък без да крадат или просят. Хем Бразилия има най-високия процент на рециклиране...

24.03 2014 в 17:45

Стига бе, в Бургас ги има от 2 г. - за пвц, хартия и стъкло и няма никакъв проблем с клошари

24.03 2014 в 16:26

Защо направо не ги изтрепят тея гадни клошари? Само замърсяват с присъствието си хубавитв ни градове.


Ей, червеногъзляци, съвсем се забравихте вече, мамка ви идиотска. Докарахте хората да живеят от кофите за боклук, а сега искате и да мрат.