Синоптици от НИМХ настояват за по-високи заплати, готови са за протест

OFFNews 18 февруари 2024 в 09:21 1154 2

НИМХ

Снимка БГНЕС/архив

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология искат по-високи заплати. Те не са получавали увеличение от две години и казват, че са готови да протестират, ако не се намерят пари за вдигане на възнагражденията им.

Минималната заплата на специалист с образователна степен „магистър“ е 1050 лева бруто, твърдят от НИМХ. 

„Ние се борим да стане 1500 лева. Искаме да бъдат обвързани с размера на минималната работна заплата тези възнаграждения, както и възнагражденията на академичния състав да бъдат обвързани със средното брутно възнаграждение“, подчерта Анастасия Кирилова по бТВ. 

Министерство на околната среда и водите е представило на Министерство на финансите проблемът с ниското заплащане в системата си и е отправено искане за допълнителни разходи за персонал, включително и 4,1 млн. лева за повишение на заплатите в Националния институт по метеорология и хидрология, отговарят от МОСВ.

Ако се стигне до протест, работният процес ще продължи, тъй като касае Националната сигурност, категорични са синоптиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

2

Ivan

18.02 2024 в 19:42

Колеги, по каква формула и защо заплатата ви трябва да бъде обвързана с МРЗ? Как създавате и формирате академичен състав, в смисъл-по какви критерии? И въобще ведомствен, към МОСВ институт, титуловал се НИХМ, незнайно по какви причини, иска от данъкоплатците да им покрива щенията? Извинявайте, но вие колеги сте пълен оксиморон! "Научен", при това "национален" институт в рамките на държавно ведомство-МОСВ. Бихте ли качили в страницата на ведомството научните си постижения, в см. публикации, в т.ч в списания с IF, патенти, представяния пред научни форуми, цитируемост, участие в проекти и пр. белези за научна дейност, моля! Какви са разходите ви за постигнатото, па тогава да говорим за пари.И с вас и без вас-сайтове за метеопрогноза-бол!

1040

1

19

18.02 2024 в 10:11

Да си бяха стояли в БАН, там заплатите са по-високи!
 
X

Да помогнем на украинските деца!