Симеон Ставрев от ДБ иска работна група за ремонта на трамвай № 5

OFFNews 03 май 2022 в 16:15 1530 0

Общинският съветник от “Демократична България” Симеон Ставрев поиска от кмета на София Йорданка Фандъкова да свика специална работна група, която да разгледа проблемите с ремонта на трасето на трамвай №5, съобщиха от ДБ. 

Причината е очакваната загуба на 12 милиона лева финансиране от ЕС заради провеждането на опорочена обществена поръчка, обяснява Ставрев, който е и член на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС). Той настоява работната група да бъде свикана възможно най-бързо и тя да начертае ясен план как да не бъдат загубени още евросредства, а ремонтът да бъде завършен успешно в неговата цялост. 

Ставрев предлага в групата да влязат най-малко двамата заместник кмета по строителство и транспорта и представители на всички политически групи в СОС, включително и независими съветници.

Съдът вече установи, че градската управа е допуснала твърде неясни критерии на конкурса в частта за организация и за качествено изпълнение на  строителството. Втората причина за санкцията е незаконно отстраненият участник в търга обединение "Геострой-Юнайтид Груп-Трансремонтрстрой". Съдът възприема напълно всички аргументи на управителния орган, който осъществява контрола върху използването на европейското финансиране.

Договорът за реконструкция на релсовия път по бул. "Цар Борис III" е сключен на 18 януари 2021 г. за 40 534 831 лв. без ДДС. Поръчката за ремонта беше възложена на "ВДХ" АД и участъкът от Съдебната палата до пазара на "Красно село" трябваше да бъде пуснат в началото на април. “Дълго време между спирките "Пирогов", "Иван Гешов", "Лагера" и "Хиподрума" не се работеше по неясни причини. Неотдавна Столична община в лицето на инж. Джоргов призна, че ремонтът закъснява и обеща до края на май до приключи първия етап до Красно село”, коментира Симеон Ставрев. 

“Не ми се струва реалистично да бъде спазен срокът 31 май. Има и опасност вторият етап от проекта въобще да не се реализира, което може да доведе до повторна загуба на финансиране”, коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови