Силвия черпи за имен ден, народът ни нарича денят на св. Силвестър Волски празник

OFFNews Последна промяна на 02 януари 2018 в 04:09 7012 2

Християните почитат днес свети Силвестър - папа Римски. Имен ден празнуват Силва, Силвана, Силвия и Серафим.

Името Силвестър е от латински произход и означава "горски". Традицията повелява на 2 януари да се изчисти дома след празниците. 

Народът ни нарича този ден Карамановден и Волски празник - едрият рогат добитък и най-вече волът в миналото е било използван като основна впрегатна сила.

Свети Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа.

През неговото светителство (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на Константин Велики (306-337 г.) за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година. Преименувал неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен", понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и дела светителят надзиравал своите духовни чеда.

След много и плодоносни трудове, с които привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници и юдеи, св. Силвестър починал. Светите му мощи почиват в построената от него гробница върху катакомбата "Св. Прискила" и неговата гробница е една от най-старите на "Вечния град".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8392

2

мгергов

02.01 2018 в 16:06

Ха! То всички сме трупове, каво чистене...

8374

1

Emigirl

02.01 2018 в 12:05

Ще чисти който не е на работа, да бяха пуснали и днес почивен..